Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε Πράσινο Κτήριο μετατρέπεται το ΥΜΑΘ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα του υπουργείου για το περιβάλλον ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας.

Τις δράσεις και τα προγράμματα που τρέχει και που προγραμματίζει να υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) με στόχο την ενεργοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για περιβαλλοντολογικά θέματα της ευρύτερης περιοχής, παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου.

Παραχωρώντας συμβολικά σχετική συνέντευξη Τύπου στο αίθριο του Διοικητηρίου, ο κ. Καράογλου εξήγγειλε την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε «πράσινο Κτήριο στην καρδιά της πόλης», με στόχο την ανάδειξη της βιοκλιματικής χρήσης του χώρου, όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί αρχικά από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι το 1892.

«Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της εποχής εκείνης το ιστορικό Διοικητήριο περιόριζε σημαντικά την σπατάλη ενέργειας. Δυστυχώς όμως οι δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής αλλαγής έχουν αντιστρέψει την κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, εκφράζοντας την επιθυμία του το κτήριο να γίνει ξανά φιλικό προς το περιβάλλον. Συμμετέχοντας λοιπόν στο πρόγραμμα Benefit, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg με τίτλο «Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια», το υπουργείο έχει ήδη υποβάλλει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου μετά από ενεργειακή επιθεώρηση καθώς και τεχνικοοικονομική ανάλυση για τη διερεύνηση αποδοτικότερων σεναρίων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Όπως είπε ο κ. Καράογλου, με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις το κτήριο θα αναβαθμιστεί κατά 2 κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης, «με άμεσα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη μείωση του λειτουργικού κόστους».

Ο προϋπολογισμός για το ενταγμένο έργο είναι 475.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού, την αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης μέσω αυτοματισμών και την αναβάθμιση του συστήματος ψύξης με την αντικατάσταση μεμονωμένων μονάδων κλιματισμού και την εγκατάσταση πολυδιαιρούμενου συστήματος ψύξης και θέρμανσης

Συσκέψεις για Σέιχ Σου και λίμνη Κορώνεια

Παράλληλα, ο κ. Καράογλου γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ειδικές συσκέψεις με πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ, που στόχο θα έχουν αφενός την εύρεση πιθανών λύσεων για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου που κατατρώει το Σέιχ Σου και που όπως ανέφερε «λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις» αλλά και τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας τόσο για την ποσότητα του ύδατός της όσο και για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

«Το φλοιοφάγο έντομο έχει καταστρέψει ήδη χιλιάδες δέντρα και απειλεί όχι μόνο το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου αλλά και το Ωραιόκαστρο» τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «θα ελέγξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν έτσι ώστε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε». Η ειδική σύσκεψη για το Σέιχ Σου θα γίνει με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνο Αραβώση, της ΠΕΔΚΜ, του δασάρχη Θεσσαλονίκης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και καθηγητών από τμήματα Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ.

Αναφερόμενος στην τωρινή εικόνα της λίμνης Κορώνειας έπειτα από σχετική ερώτηση, ο κ. Καράογλου επεσήμανε πως η λίμνη έχει απαλλαγεί από ρυπογόνες μονάδες «αλλά δεν έγινε κάτι για την αντιμετώπιση της μείωσης του νερού, αφενός γιατί υπάρχει αλλαγή του κλίματος, μιας και δεν έχουμε τόσες βροχές, αφετέρου γιατί υπάρχουν γεωτρήσεις αρδευτικές, πολλές από τις οποίες δεν έχουν άδεια. Τρίτον», πρόσθεσε, «γιατί δεν συντηρήθηκε όπως έπρεπε το έργο της εκτροπής των χειμάρρων που καταλήγουν στη Βόλβη, με αποτέλεσμα τα νερά από τον χείμαρρο κυρίως των Λαγκαδικίων να πηγαίνουν στη Βόλβη, ενώ έχει γίνει το κανάλι και θα έπρεπε να πηγαίνουν στη λίμνη Κορώνεια». Στην ειδική σύσκεψη για το ζήτημα θα συμμετέχουν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ θα γίνει και προσπάθεια συμμετοχής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ζητήματος.

Επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου

Ο κ. Καράογλου δεν παρέλειψε να αναφέρει στις δράσεις του υπουργείου και την πρωτοβουλία για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου, που ξεκίνησε εκ νέου στις 13 Μαΐου, ευχαριστώντας παράλληλα την αρμόδια εταιρεία «LIDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε.» που ανέλαβε εξ ολοκλήρου να το επιχορηγήσει και να το υποστηρίξει χορηγικά για τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι 31 Αυγούστου. Στο πλαίσιο του επιφανειακού καθαρισμού, τόνισε, πραγματοποιείται απομάκρυνση των επιπλεόντων απορριμμάτων, του φυτοπλαγκτόν και της κόκκινης παλίρροιας, σε πρώτη φάση μία φορά την εβδομάδα, ενώ το ειδικό απορρυπαντικό καραβάκι «Αλκίππη» επιχειρεί από την παραλία της Θεσσαλονίκης και επεκτείνει τη δράση του μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, της Αγίας Τριάδος και το τέλος των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.

Καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου του Κυβερνείου

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, το ΥΜΑΘ προγραμματίζει σε συνεργασία με τον δήμαρχο Καλαμαριάς καθαρισμό και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου του Κυβερνείου, γνωστό και ως Παλατάκι, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς.

Ο υφυπουργός τόνισε μάλιστα πως θα μεταβεί από το ΥΜΑΘ στο Κυβερνείο με ηλεκτρικό ποδήλατο, σε μία συμβολική κίνηση για να υποδειχθεί η ανάγκη απεξάρτησης από τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα μέσα μεταφοράς, υιοθετώντας τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Επιπλέον δράσεις και προγράμματα του ΥΜΑΘ

Για πρώτη φορά, όπως είπε ο υφυπουργός, το ΥΜΑΘ θα συμμετέχει στη δράση «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της κατεύθυνσης των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση ή την παραγωγή φιλικών για το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών.

Η δράση εντάσσεται στην πολιτική που έχει θέσει η ΕΕ για το περιβάλλον και επικεντρώνεται σε τρεις άξονες:

α) καθαρή μετακίνηση

β) βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κτηρίων

γ) πράσινη καινοτομία στο φιλικό παραγόμενο προϊόν

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100.000 ευρώ και κάθε δικαιούχος θα λάβει επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ που θα αφορά σε ισόποσες δαπάνες συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινάει από σήμερα και λήγει στις 15 Ιουνίου, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου μέχρι την 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ακόμη, από τον συνολικό προϋπολογισμό των 250.000 ευρώ που αφορά το πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη με διακριτό τίτλο «Δημιουργώ 2», οι 50.000 ευρώ θα διατεθούν για το υποέργο που αφορά στην επιχορήγηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η δεύτερη πρόσκληση για το πρόγραμμα δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής μέχρι την 15η Ιουνίου έχουν σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝΣΕΠ, νομικά πρόσωπα και δίκτυα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ως προς την αντιπυρική περίοδο σημείωσε πως πέρυσι ήταν «μία ελεγχόμενη χρονιά», ενώ «φέτος η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει με καλύτερες προϋποθέσεις γιατί έχει δοθεί έγκαιρα και μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία, το έμψυχο υλικό έχει ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε προκύψει και έχει συντηρηθεί ο εξοπλισμός». Επιπλέον, συμπλήρωσε, έχουν ενοικιαστεί και παραληφθεί ειδικά ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση των πυρκαγιών.

Τέλος, ο κ. Καράογλου αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις την τρέχουσα εβδομάδα στο δασικό φυτώριο Λαγκαδά και σε κέντρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.