Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός ξανά στα νοσοκομεία - Διπλασιάζονται οι εισαγωγές Covid

Γεμίζουν σε κάθε εφημερία οι κλίνες στις κλινικές COVID και στις ΜΕΘ – Φόβος για επιστροφή της πόλης στον «μαύρο Νοέμβρη» του 2020

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, με την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία να αυξάνεται συνεχώς, λόγω της αξιοσημείωτης αύξησης των εισαγωγών μέσα στον Μάρτιο.

Μπορεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ να θεωρείται ακόμα διαχειρίσιμη, ωστόσο η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς και του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης σε υψηλά επίπεδα, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στις υγειονομικές αρχές, που αγωνιούν για να μην μπει πάλι η Θεσσαλονίκη στις περιπέτειες του περασμένου «μαύρου» Νοέμβρη και αλλάζουν συνεχώς τον σχεδιασμό τους, προκειμένου να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ.

Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκαήμερο του χρόνου οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ήταν 10 με 12 ανά εφημερία, ενώ στις αρχές Φλεβάρη αυξήθηκαν στις 20 με 22. Στις αρχές του Μαρτίου έφτασαν τις 30 με 35, τις επόμενες δύο εβδομάδες κυμαίνονταν από 40 μέχρι 45, ενώ η εφημερία του ΑΧΕΠΑ που ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου έκλεισε με 63 εισαγωγές, έναντι των 40 της προηγούμενης, αριθμός - ρεκόρ για το 2021. Αντίστοιχα, η εφημερία στο Ιπποκράτειο έκλεισε χθες στις 8 το πρωί με συνολικά 55 εισαγωγές θετικών περιστατικών,

Αύξηση υπάρχει και στις διασωληνώσεις με τις κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ να έχουν φτάσει τις 120, έναντι 80 πριν από δύο εβδομάδες.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στη Voria.gr ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας που διανύουμε δεν έχει την ίδια εκθετικότητα με το δεύτερο, όταν η ραγδαία αύξηση καταγράφηκε σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για τυχόν επιδείνωση της κατάστασης, που θα επιβάλει την επιστράτευση κι άλλων κλινικών κοινής νοσηλείας για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη πίεση κατά τις εφημερίες και στα άλλα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η πιεστική αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδήγησε τις υγειονομικές αρχές της πόλης να κάνουν εκ νέου χρήση του μνημονίου συνεργασίας που είχε συναφθεί τον Νοέμβριο με ιδιωτικές κλινικές για την αντιμετώπιση των μη- COVID περιστατικών.

Οι θετικές διαφορές

Στα ενθαρρυντικά του τρίτου κύματος είναι το γεγονός ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι καλύτερη σε σχέση με τον Νοέμβριο. Έτσι, τα περιφερειακά νοσοκομεία που από τις αρχές του χρόνου είχαν «καθαρίσει» από κορωνοϊό, αλλά πλέον δέχονται και πάλι ασθενείς με κορωνοϊό, είναι σε θέση να αναχαιτίσουν το κύμα των εισαγωγών περιστατικών στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό υγειονομικών είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει, οπότε δεν υπάρχουν σημαντικές απώλειες στο προσωπικό. Το στοιχείο αυτό θεωρείται πολύ κρίσιμο, δεδομένου ότι οι υγειονομικοί των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είχαν κληθεί στο παρελθόν να συνδράμουν στα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν, καθώς είναι επιφορτισμένοι με τη διαδικασία των εμβολιασμών.

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων της πόλης μέσα στο 2021. Πριν από δύο εβδομάδες παραδόθηκε η νέα ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία διαθέτει 30 κλίνες εντατικής θεραπείας και οχτώ αυξημένης φροντίδας με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Στο ίδιο νοσοκομείο τοποθετήθηκε και τέταρτη δεξαμενή οξυγόνου, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας. Αντίστοιχα, ήδη λειτουργεί εδώ και ένα μήνα η ανακαινισμένη κλινική του ΑΧΕΠΑ με οχτώ κλίνες ΜΑΦ και διαθεσιμότητα 48 κρεβατιών που προς το παρόν χρησιμοποιείται για μη- COVID περιστατικά. Επιπλέον, μοιράστηκαν 50 μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου (hi-flow), τα οποία συμβάλουν στον περιορισμό των διασωληνώσεων, καθώς επίσης 50 υπερσύγχρονοι φορητοί αναπνευστήρες.