Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης

Εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό αλλά και εργάτες του αρχαιολογικού κλάδου διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του κατασκευαστικού τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης έξω από το εργοτάξιο της πλατείας Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 έως και τις 15:30 σε όλα τα εργοτάξια της πόλης, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για «τα ελλιπή μέτρα προστασίας, για τις μειώσεις των μισθών αλλά και για τις ελλείψεις προσωπικού».

Εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό αλλά και εργάτες του αρχαιολογικού κλάδου ζητούν να εισακουστούν τα πάγια αιτήματά τους.

Παράλληλα, ανακοινώσουν πως θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους στο προσεχές διάστημα, ενώ φωνάζουν πως «Με ψέματα και λόγια δεν γίνεται Μετρό».

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν και σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στη συμβολή της Μοναστηρίου και της Μιχαήλ Καλού και θα ζητήσουν από τον εκπρόσωπο της εταιρείας να απαντήσει στα αιτήματά τους.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης Μάκης Μιχαλόπουλος, τα προβλήματα του έργου είναι πολλά και δεν λύνονται εδώ αρκετό καιρό. «Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για ακόμα μία φορά για να φωνάξουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από όσα μας υποσχέθηκαν. Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν τα ίδια όπως και τα προβλήματα στη μισθοδοσία μας. Δεν έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δουλέψουμε. Ό,τι έρχεται στο εργοτάξιο για τον εργαζόμενο είναι πολύ λιγότερο από αυτά που πρέπει. Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε μόνοι μας τα παπούτσια μας», αναφέρει, ενώ προσθέτει πως ζητούν προσλήψεις προσωπικού.

«Σε όλα τα εργοτάξια, στα 15 με 17, υπάρχουν μόνο τρεις ηλεκτρολόγοι οι οποίοι δεν φτάνουν», αναφέρει ενώ δίνει ένα παράδειγμα πως αν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο εργοτάξιο στον Βαρδάρη πρέπει να έρθει ηλεκτρολόγος από το αμαξοστάσιο ή το ΙΚΑ Πυλαίας.

Επίσης, τονίζει πως υπάρχουν προβλήματα και στη μισθοδοσία. «Μας πληρώνουν ανά διαστήματα, ζητούμε ολοι εργαζόμενοι του μετρό Θεσσαλονίκης να πληρωνόμαστε την ίδια μέρα και όπως πρέπει. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τα λεφτά που παίρνουμε. Σημαντικό ζήτημα είναι και ο ίδιος ο μισθός. Από το 2016 που ξανά ξεκίνησε το έργο έχουμε υποστεί μία μείωση της τάξης του 40%», υπογραμμίζει.

«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε έρθει σε επαφή με την εταιρεία αλλά αδιαφορεί. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα θέματα ασφαλείας στα υπόγεια. Για παράδειγμα είναι ελλιπής ο φωτισμός, υπάρχουν πολλές παγίδες για τους εργαζόμενους, πολλά άτομα δουλεύουν σε μικρό μέρος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα. Οι σταθμοί είναι παραμελημένοι, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν εργοτάξια με λιμνάζοντα νερά. Πρόσφατα είχαμε κρούσματα κορωνοϊού στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, περίπου στα 13 κρούσματα, και τα μέτρα ασφαλείας είναι μηδαμινά», καταγγέλλει για να προσθέσει πως δεν γίνεται σε ένα τετραγωνικό μέτρο να εργάζονται τρεις εργαζόμενοι. «Βλέπουμε ότι υπάρχει αδιαφορία από τους υψηλά ιστάμενους. Η σημερινή είναι η τρίτη στάση εργασίας και θα κορυφώσουμε τις δράσεις μας. Δεν μας υπολογίζουν, απαιτούμε όσοι ερχόμαστε για δουλειά τόσοι να επιστρέφουμε στο σπίτι. Να μην χαθεί κανένας εργαζόμενος».

Τέλος, αναφέρει πως από τα 110 άτομα οι 70 εργάζονται στο υπόγειο. «Υπάρχει υγρασία και ελλιπής εξαερισμός σε πολλά μέρη. Δεν υπάρχουν καν τουαλέτες. Υπάρχουν παιδιά που μετακινούνται με δικά τους οχήματα από εργοτάξιο εργοτάξιο, ένα κόστος του οφείλει να το αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία».