Skip to main content

Πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Οι διαδηλώτριες διεμήνυσαν πως «στον δρόμο για το σπίτι, στη δουλειά και στο λεωφορείο θέλουμε να είμαστε ελεύθερες και όχι γενναίες».

Ολοκληρώθηκε η πορεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που πραγματοποίησαν φεμινιστικές και αναρχικές συλλογικότητες, ΛΟΑΤΚΙΑ+ ομάδες, φοιτητές και εργατικά σωματεία με αφετήρια το Άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Mε κεντρικό σύνθημα «η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα!» οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές ζήτησαν από όλους τους πολίτες να σταθούν δίπλα τους «στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις ανισότητες, τον σεξισμό και την έμφυλη βία».

Οι διαδηλώτριες διεμήνυσαν πως «στον δρόμο για το σπίτι, στη δουλειά και στο λεωφορείο θέλουμε να είμαστε ελεύθερες και όχι γενναίες».

Παράλληλα, κατήγγειλαν πως «ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο με τη μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στους ΟΤΑ, αποτρέπονται οι αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία ενώ έχει μετατραπεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, υποβαθμίζοντας το ζήτημα της ισότητας».

Στο ίδιο κλίμα, κατήγγειλαν την αστυνομική βία με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Νέα Σμύρνη το Σάββατο.

Η Γιάννα Γαϊτάνη, μέλος του συντονιστικού της Συνέλευσης γυναικών 8 Μάρτη τόνισε ότι με την πανδημία αυξήθηκε η ανισότητα, και η διαχείριση της πανδημίας «έγινε γένους θηλυκού». «Οι γυναίκες άλλωστε σήκωσαν και τα περισσότερα βάρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid. Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε παράλληλα. Διεκδικούμε ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να μην γίνει καμια αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο και να μην περάσει η υποχρεωτική συνεπιμέλεια».

Οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, και για την «καταπίεση και τα βαριά καθήκοντα των σεξιστικών αντιλήψεων που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες ακόμα και με τις ιδιαίτερες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας».

Στη συγκέντρωση υπήρχαν και πανό αλληλεγγύης για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.