Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανάκληση των αναστολών ζητούν οι υγειονομικοί - «Κανείς δεν περισσεύει»

Τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Θεαγενείου και Αγίου Δημητρίου ζητούν την ανάκληση των αναστολών εργασίας των συναδέλφων τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από τις 10 υγειονομικοί έξω από την 3η και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της πανελλήνιας απεργίας που έχει κηρυχθεί σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ.

Τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων του ΑΧΕΠΑ, του Θεαγενείου αλλά και του Αγίου Δημητρίου αλλά και μέλη της πρωτοβουλίας των υγειονομικών ζητούν την ανάκληση των αναστολών εργασίας των συναδέλφων τους καθώς -όπως λένε- δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η ήδη ανυπόφορη κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, φωνάζουν «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και κάνουν λόγο για ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας. Επίσης, προτείνουν επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή με δύο rapid test εβδομαδιαίως.

Οι υγειονομικοί επιδιώκουν να συναντηθούν με τους διοικητές των ΥΠΕ.

Ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του Αγίου Δημητρίου, Στέφανος Χατζηλιάδης, καταγγέλλει πως η «εμμονή της κυβέρνησης να μην άρει την αναστολή των συναδέλφων που χρειάζονται να σε αυτόν τον πόλεμο γονατίζει ακόμα περισσότερο το ήδη καταπονημένο σύστημα Υγείας. «Κανείς δεν περισσεύει, ακόμη και στην απεργία είμαστε λίγοι γιατί όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας», σημειώνει.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος των εργαζομένων τονίζει πως θα πρέπει να αρθεί η αναστολή των συναδέλφων με δύο rapid test την εβδομάδα καθώς και να συμπληρωθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. «Επιτέλους σε ένα πόλεμο επιτάσσονται τα πάντα. Θα πρέπει να επιταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας με την ουσιαστική έννοια της λέξης αλλά και να ανοίξουν μονάδες εκεί ούτως ώστε να μην έχουμε πολίτες μας διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ γιατί πλέον είναι πάρα πολλοί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των συναδέλφων και των συμπολιτών και να πάψει να είναι εμμονική», προσθέτει.



Στο μεταξύ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εργαζομένων του Παπαγεωργίου, Θανάσης Τασιούδης, αναφέρει πως η κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτήσει εξτρά το δημόσιο σύστημα υγείας. «Βλέπουμε ότι στον νέο προϋπολογισμό μειώνεται κατά 279 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα υγείας και κατά 69 εκατ. ευρώ ο ΕΟΔΥ», υπογραμμίζει.

Ο κ. Τασιούδης προσθέτει πως την ίδια ώρα «η υποστελέχωση είναι τόσο βαθιά που από τις αρχές του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 συνολικά αποχώρησαν 2.000 μόνιμοι υπάλληλοι, τη στιγμή που άλλοι 6.000 βρίσκονται σε αναστολή εργασίας». «Ο αριθμός  αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα σε τρεις - τέσσερις μήνες όταν θα κληθεί η κυβέρνηση να ανανεώσει ή όχι τις ευέλικτες μορφές εργασίας που έχουν με τους επικουρικούς», αναφέρει, επίσης.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει πως τα νοσοκομεία «μετατρέπονται σε μονοθεματικά με απόφαση πάλι της κυβέρνησης, ενώ ο ιδιωτικός τομέας παραμένει στο απυρόβλητο και ίσα ίσα γίνονται παζάρια για το πώς θα χρηματοδοτηθεί περαιτέρω». «Έχουμε μια κυβέρνηση που σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο ΕΣΥ που λέει ότι όσα νοσοκομεία δεν ανταποκριθούν στο νέο σύστημα θα κλείσουν», καταγγέλει.

Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιπποκρατείου, Χρήστος Τζελέπης, καταγγέλει με τη σειρά του πως πλέον οι υγειονομικοί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Θελουμε πλέον να φωνάξουμε και να διατρανώσουμε πώς φτάνει πια η κοροϊδία. Δεν μπορεί να έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και να συνεχίζονται τα ίδια προβλήματα. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία  είναι τεράστιες και κάθε μέρα επιδεινώνονται», τονίζει.

«Αντί να έχουμε ενισχύσεις των νοσοκομείων έχουμε μειώσεις του προσωπικού. Με τις αναστολές δεν έχει ανανεωθεί καθόλου το προσωπικό. Πεθαίνουν άνθρωποι στις μονάδες, στα χειρουργεία και εμείς έχουμε αφήσει ένα έμπειρο προσωπικό των νοσοκομείων να είναι στα σπίτια του και να τους τιμωρούμε. Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί αυτό έχει αποδείξει ότι έχει βάλει πλάτες στην πανδημία», καταλήγει.