Skip to main content

Πορεία υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη - Ζητούν μονιμοποίηση συμβασιούχων

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην κλάδο της Υγείας. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΣΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εργαζόμενοι και γιατροί νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην 3η και 4η ΥΠΕ, στο πλαίσιο της σημερινής πανυγειονομικής απεργίας.

Η εκπρόσωπος των συμβασιούχων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την υγεία Γεωργία Σιώκα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ είναι περίπου 35.000, εκ των οποίων το 37% καλύπτεται με συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις θα λήξουν σε λίγους μήνες, και κάλεσε την πολιτεία να δώσει μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά τους, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου Αθηνά Γραμματικοπούλου ανέφερε ότι στον χώρο της υγείας, αντί να λύνονται τα προβλήματα, η κατάσταση χειροτερεύει, επισημαίνοντας ότι όσοι ήρθαν στο σύστημα υγείας στη διάρκεια της πανδημίας είναι «εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης». Πρόσθεσε δε, ότι οι προσλήψεις που έγιναν είναι ελάχιστες και τα κενά πολλά και ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν και τους ασθενείς που δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας λόγω του κορωνοϊού αλλά και να ανταπεξέλθουν στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ Γιάννης Παντουλάρης επισήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να σταθεί όρθιο στη διάρκεια του lockdown παρά τις αδυναμίες και τη χρόνια υποστελέχωση. «Το τίμημα του lockdown ήταν χιλιάδες ασθενείς να μείνουν χωρίς υπηρεσίες υγείας. Τακτικά εξωτερικά ιατρεία κλείσανε, δομές ΠΦΥ υγείας κλείσανε, μετακινήσεις προσωπικού γίνανε για να καλύψουν τα κενά. Δεν καλύπτονται τα κενά με αυτό τον τρόπο. Εμείς διεκδικούμε την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό», πρόσθεσε.




Οι διαμαρτυρόμενοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, καταλήγοντας στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.