Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκίνησε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη βράβευσή της από το ΑΠΘ (vids)

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου τιμήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα: «Δύναμη Ψυχής, Φύση και Υγεία» που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το ΑΠΘ.

«Στα 34 μου κλήθηκα χωρίς να φταίω να ξεκινήσω τη ζωή μου υπό το μηδέν. Πάλεψα όμως και μαζί με τους ειδικούς και την οικογένειά μου αρχίζω και τα καταφέρνω». Με αυτά τα λόγια η Ιωάννα Παλιοσπύρου υποδέχθηκε το βραβείο που της απονεμήθηκε κατά την εκδήλωση από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου τιμήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα: «Δύναμη Ψυχής, Φύση και Υγεία» που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το πανεπιστήμιο αφιερωμένη στην ψυχική υγεία.

Η ίδια, ανεβαίνοντας στο βήμα, μίλησε για τον δικό της Γολγοθά και περιέγραψε συνοπτικά τον πρώτο καιρό μετά τη φρικτή επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι. «Τις πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο δεν μιλούσα ούτε στη μητέρα μου. Φανταστείτε πώς είναι για έναν γονιό να βλέπει το παιδί του λιωμένο και καμμένο, όμως δεν με άφησε, ήταν συνεχώς δίπλα μου», τόνισε, ενώ ανέφερε πως και στις δύο περιπτώσεις που νοσηλεύτηκε, ήταν σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Μιλώντας για τις ημέρες μετά το νοσοκομείο, η ίδια είπε πως γύρισε με κατάθλιψη στο σπίτι. Έτσι, αναφερόμενη στο θέμα της ψυχοθεραπείας αλλά και της φαρμακευτικής αγωγής δήλωσε πως ακόμα υπάρχουν πολλά ταμπού στη ζωή μας για την ψυχική μας υγεία τα οποία καλούμαστε να υπερκεράσουμε. «Οφείλουμε να απευθυνόμαστε στους ψυχολόγους και στους ψυχιάτρους μας», τόνισε, ενώ είπε πως ακόμα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή

Παράλληλα, σημείωσε πως όλη η επικοινωνία που έχει με τον κόσμο τής έδωσε θάρρος. «Όλα αυτά τα μηνύματα του κόσμου με έκαναν να μην θέλω να τα παρατήσω για να μην τους απογοητεύσω», υποστήριξε και πρόσθεσε πως ο κόσμος τη βοήθησε να κάνει τόσα βήματα και να αποδεχτεί την εμφάνιση και τον εαυτό της. Έτσι, προέτρεψε τον κόσμο να ακούει και να νιώθει περισσότερο τους γύρω της.

Στην εκδήλωση απαγγέλθηκε το ποίημα του Τούρκου λογοτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή, Αζίζ Νεσίν, «Σώπα, μην μιλάς», ένα από τα γνωστότερα δημιουργήματά του που περιγράφει τον φόβο και τα πρέπει μίας κοινωνίας που είναι είναι παγκόσμια καθώς και το ποιήματα «Εγώ γυναίκα, η άνθρωπος» της ποιήτριας και θεατρικής συγγραφέα, Ζωής Καρέλη από την ηθοποιό Αλεξάνδρα Κασιούμη. Επίσης, ακούστηκε και το «Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο», του Οδυσσέα Ελύτη.

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, τόνισε πως τα άτομα που βραβεύτηκαν είναι πραγματικά παραδείγματα δύναμης ψυχής. Η αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα στερεότυπα που η ίδια βρήκε μπροστά της ως γυναίκα αλλά και εξήρε τον δυναμισμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης και ιδρυτής του «Φάρου του κόσμου» μίλησε για τη δική του εμπειρία σχολιάζοντας τη λέξη «παιδική αθωότητα» καθώς και στις συνθήκες που επικρατούν στον Δενδροπόταμο, στην περιοχή που κατοικούν κατά κανόνα Ρομά. «Για εμάς η λέξη παιδική αθωότητα είναι μία περίεργη λέξη και πολύ μακριά από τον τόπο μας», τόνισε. «Κορίτσια να παντρεύονται από τα 12 για να σωθούν από τη φυλακή του σπιτιού του και από αυτήν τη φυλακή να πάει σε μια διαφορετική, σε αυτήν της πεθεράς και του πεθερού. Το παιδί γεννάει παιδιά και υπομένει βία και απιστία». «Σήμερα 450 παιδιά μόνο από τον Δενδροπόταμο πάνε σχολείο και ταξιδεύουν. Αυτό για εμάς είναι επιτυχία καθώς πέτρα πέτρα γκρέμισαν τον τοίχο του γκέτο τους», σχολίασε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε πως οφείλουμε να τιμήσουμε την ομορφιά της Ιωάννας που πάλεψε και δεν έχασε τη δύναμη της ψυχής της αλλά και όσοι παλεύουν με την ψυχική υγεία. Επίσης, τόνισε πως η πολιτεία ήταν δίπλα στους πολίτες, με τη δημιουργία της γραμμής για την ψυχική υγεία, 10306, αλλά και το εθνικό σχέδιο δράσης. Τέλος,εξήρε το πρόγραμμα σπουδών και συνεχάρη όλους τους συντελεστές.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, τόνισε με γραπτό της μήνυμα πως είναι ζωτικής σημασίας η αναγνώριση της εσωτερικής δύναμης προκειμένου να ισχυροποιηθεί και να περνάει στο επόμενο βήμα.

Ο κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, σημείωσε πως η ανθρώπινη ζωή είναι μία εναλλαγή χαράς και λύπης, αρρώστιας και υγείας, μία εναλλαγή που δίνει αξία στη ζωή. «Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια στη διαχείριση της ψυχικής υγείας και το μεταπτυχιακό του τμήματος με πρωτοβουλία της κ. Παναγοπούλου η ανάγκη αυτή βγαίνει προς την κοινωνία.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής, Εύχαρις Παναγοπούλου, τόνισε από την πλευρά της πως πλέον το αρνητικό δεν μας εκπλήσσει αλλά μας είναι οικείο λόγω της συχνότητας του φαινομένου αλλά για κάθε κακή στιγμή υπάρχει και μία στιγμή αλληλεγγύης. «Επιθυμούμε να φωτίσουμε παράδειγματα ψυχικής δύναμης γιατί τα συναντήσαμε.

Στην εκδήλωση μίλησε η συγγραφέας, Κατρίνα Τσάνταλη καθώς και ο εκπαιδευτικός, Ηλίας Θερμίδης.