Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστική τοιχογραφία στον ΟΣΕ για το Ολοκαύτωμα (φωτο+vid)

Ένα γκραφίτι-γροθιά στη μαύρη σελίδα του Ολοκαυτώματος αναγεννά τη μνήμη των Εβραίων θυμάτων της Θεσσαλονίκης, αλλά και έναν λησμονημένο Βαρδάρη

Ένα νέο συμβολικό πρότζεκτ για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, σε μια προσπάθεια ανάδειξης και της περιοχής του Βαρδάρη, παίρνει σάρκα και οστά επί της οδού Μιχαήλ Καλού στη Θεσσαλονίκη, σε ένα από τα τοιχία που περιφράσσουν τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Πρόκειται για μία συγκινητική τοιχογραφία, γροθιά στην ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, με θεματική τη συμβολική ιστορία ενός μικρού παιδιού εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, στη ζωή του λίγο πριν την Κατοχή και έως τη μαύρη τρύπα της ιστορίας, το φρικαλέο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Η τοιχογραφημένη ιστορία του παιδιού εκκινεί από τα ανέμελα χρόνια και το παιγνίδι στη συνοικία Χιρς, όπου ανθούσε η Ισραηλιτική Κοινότητα, και μεταπηδά στην περίοδο της Κατοχής, με την απεικόνιση ενός Γερμανού αξιωματικού, ο οποίος εμφανίζεται με την όψη της πλάτης του στο έργο. Η θεματική συνεχίζει στον διωγμό και τη μεταπήδηση στο γκέτο το 1943, για να καταλήξει με την επιβίβαση στο τρένο με προορισμό το Άουσβιτς. Μάλιστα, η τρίτη απεικόνιση, αυτή των τριών παιδιών με το εξάκτινο Αστέρι του Δαβίδ ραμμένο στο πέτο, αφορά πραγματική φωτογραφία τραβηγμένη εκείνη την εποχή στη Θεσσαλονίκη. Καταλήγει, δε, με το ίδιο παιδί της συμβολικής ιστορίας πίσω από συρματοπλέγματα.

Το έργο, που θα κοσμεί μέρος της περίφραξης του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης σε διαστάσεις με μήκος 35 μέτρα και ύψος 7μ., είναι το «παιδί» του καλλιτέχνη Same84, σε μία σμίξη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, της ομάδας Urban Act και με την υποστήριξη της ActionAid Hellas. Το πρόγραμμα «Φύσηξε Βαρδάρης» προέκυψε ώστε να αποκτήσει η άλλοτε «φωτεινή» περιοχή του Βαρδάρη την αίγλη που αναμφίλεκτα έχει χάσει τις τελευταίες δεκαετίες και να αναδείξει την πλούσια μνήμη της. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη φιλόξενη άδεια του ΟΣΕ, που στο παρελθόν στήριξε ανάλογη δράση της Urban Act και στον Βόλο, όπως λέει στη Voria.gr ο συντονιστής της Urban Act, Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Είναι η δεύτερη φορά που οι παραπάνω συναντιούνται για να ζωντανέψουν και να αποκαταστήσουν με τη δική τους οπτική την ιστορική περιοχή του Βαρδάρη, όπως της αρμόζει. Η πρώτη ήταν η δημιουργία μίας τεράστιας καρτ ποστάλ στην πίσω επιφάνεια του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στην οδό Οδυσσέως. Εκείνη η τοιχογραφία απεικονίζει το καπνεργοστάσιο της Εταιρείας Μονοπωλίου Οθομανικών Καπνών (Regie) που χτίστηκε το 1884 στην αρχή της σημερινής οδού Λαγκαδά.

Το έργο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου, ενώ επί τόπου θα τοποθετηθούν και δύο ταμπέλες που θα επεξηγούν τη συμβολική ιστορία που αποτυπώνει το έργο.