Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Εστίαση: Χαμόγελα για την άρση του... mute, ανησυχία για τα πωλητήρια

Τι λένε εκπρόσωποι του κλάδου για την άρση του... mute - Αυξήθηκαν τα πωλητήρια επιχειρήσεων εστίασης το διάστημα Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου

Η λέξη «επιτέλους» βγαίνει από τα ανακουφισμένα χείλη ανθρώπων της εστίασης που περίμεναν διακαώς την απελευθέρωση του ωραρίου και την επιστροφή της μουσικής. Η χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκε θα έχει ισχύ από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 6.00 το πρωί.

Οι άνθρωποι της εστίασης μιλούν για μια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα - με τους όποιους   περιορισμούς εξακολουθούν να υφίστανται (διασκέδαση αποκλειστικά για καθήμενους και με αποστάσεις) - που σαφώς δεν θα επιτευχθεί από την πρώτη ημέρα αλλά σταδιακά.

«Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Η επιβολή των περιορισμών μας στέρησε τη δυνατότητα να δουλέψουμε τις γιορτές όπως περιμέναμε, ενώ ο Γενάρης ήταν ένας πολύ κακός μήνας. Ο τζίρος μειώθηκε κατά 80%, ήμασταν σαν ανοιχτά…κλειστά. Εκείνοι φυσικά, οι οποίοι ήταν σε αναγκαστικό λουκέτο ήταν οι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα διασκέδασης που ανοίγουν στις 23.00» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως για τους εν λόγω επιχειρηματίες δεν υπήρξε καμία στήριξη και πρόβλεψη από την πολιτεία παρά μόνο οι αναστολές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, είναι άξιο απορίας πώς αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκια αλλά και το αυξημένο ρεύμα, που στις περισσότερες περιπτώσεις των επιχειρήσεων έρχεται διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. Μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εκπροσώπων του κλάδου για τη λήψη ενισχυτικών μέτρων από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η επιδότηση του ενοικίου, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.

Αυξάνονται τα πωλητήρια επιχειρήσεων

Εκείνο, πάντως, που προβληματίζει τους ανθρώπους της εστίασης είναι η επόμενη ημέρα που για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν φαίνεται να υπάρχει. Όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης το διάστημα Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου αυξήθηκαν σημαντικά οι επιχειρήσεις εστίασης (κυρίως καφε και εστιατόρια) που έβαλαν πωλητήριο.

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά με κεραυνό εν αίθρια μοιάζει καθώς η κατάσταση για πολλές επιχειρήσεις ήταν ήδη ασφυκτική από το προηγούμενο διάστημα. Στα ήδη συσσωρευμένα χρέη που είχαν, ήρθαν να προστεθούν τα φουσκωμένα τιμολόγια του ρεύματος. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του  κλάδου όταν «έχεις προχωρήσει σε διακανονισμό για έναν λογαριασμό των 2.000 ευρώ και ξαφνικά σου έρχεται ένας νέος, ο οποίος είναι στα 4.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τα ενοίκια και όλες τις υποχρεώσεις και τον σχεδόν ανύπαρκτο τζίρο, τότε δυστυχώς το λουκέτο δεν απέχει πολύ…».