Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων Covid - Αγωνία για το τριήμερο

Έκκληση για συμμόρφωση στα μέτρα ειδικά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας απευθύνουν οι υγειονομικοί - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Σημαντική αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνώσεις καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Παρότι η κατάσταση κρίνεται ακόμα διαχειρίσιμη, οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τήρηση των μέτρων, ειδικά κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να μην περιέλθει η πόλη στη δίνη της πανδημίας, όπως τον περασμένο Νοέμβριο, με την ασφυκτική πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Υψηλότερα νούμερα στις εισαγωγές καταγράφονται σταθερά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, ωστόσο αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση των διασωληνώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη που μέχρι πριν από μία εβδομάδα οριακά ξεπερνούσαν τις 60, σήμερα φτάνουν τις 80, με τον αριθμό να θεωρείται ευμετάβλητος, δεδομένης της μεγάλης ροής ασθενών σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι καθημερινά οι εισαγωγές πλέον ξεπερνούν τις 30, τον αριθμό, δηλαδή, που κρίνεται ότι είναι διαχειρίσιμος για κάθε νοσοκομείο μέχρι την επόμενη εφημερία.

Αγωνία για το τριήμερο

Αυτό που ανησυχεί τα στελέχη του υπουργείου Υγείας είναι οι πιθανές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του τριημέρου, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στην περιφέρεια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε καλή κατάσταση, με τα νοσοκομεία να έχουν αποσυμφορηθεί και να εξυπηρετούν κυρίως μη-COVID περιστατικά.

Αυτό που θέλουν διακαώς να αποφύγουν οι υγειονομικές αρχές είναι να χρειαστεί και πάλι να δοθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες από τον Ιανουάριου, όταν καταγράφηκε ύφεση των κρουσμάτων, αποδόθηκαν πίσω για την κοινή νοσηλεία. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εξήγησε στη Voria.gr ότι στο απευκταίο αυτό σενάριο, θα χρειαστεί να επιστρατευτεί και πάλι επιπλέον προσωπικό από άλλες δομές υγείας, κάτι που όμως είναι δύσκολο, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν επιφορτιστεί με τη διαδικασία των εμβολιασμών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει.

Το μόνο θετικό σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο είναι το ότι σε περίπτωση νέας κρίσης δεν αναμένονται απώλειες σε υγειονομικούς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αναπτύξει αντισώματα, επειδή έχουν νοσήσει.

Στο Παπαγεωργίου

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που ολοκλήρωσε σήμερα το πρωί την εφημερία του έγιναν συνολικά 35 εισαγωγές θετικών και 20 ύποπτων περιστατικών, έναντι 33 και 17 αντίστοιχα στην προηγούμενη εφημερία πριν από τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, στην αμέσως προηγούμενη εφημερία τα νούμερα ήταν πολύ χαμηλότερα, με μόλις 22 εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων οι 15 χρειάστηκαν νοσηλεία. Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπου οι κατειλημμένες κλίνες κυμαίνονται από 14 έως 17, με το σύνολο που μπορεί να αναπτυχθεί, εφόσον παραστεί ανάγκη, να φτάνει τις 43.

«Είμαστε καλά σε σχέση με τον Νοέμβριο, αλλά χειρότερα από ό,τι τον Οκτώβριο. Τότε είχαμε 7 διασωληνωμένους και 23 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες COVID, ενώ σήμερα έχουμε 17 σε ΜΕΘ και 80 ασθενείς», είπε στη Voria.gr ο γιατρός του νοσοκομείου, Χρήστος Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «Η κατάσταση μάς ανησυχεί καθώς έχουμε συνεχώς τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην περιφέρεια, από όπου έρχονται πολλοί ασθενείς. Επιπλέον, μας προβληματίζει η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, αλλά και οι πορείες που γίνονται καθημερινά στην πόλη. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην ξεφύγουμε».

Στο ΑΧΕΠΑ

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Θανάσης Σιούλης, στις τελευταίες δύο εφημερίες καταγράφεται μία αύξηση των εισαγωγών της τάξης του 25%. Είναι ενδεικτικό ότι στην εφημερία που έληξε χθες το πρωί έγιναν 41 εισαγωγές ασθενών, έναντι 25 και 35 στις δύο προηγούμενες εφημερίες.

«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ είμαστε ακόμα καλά επί του παρόντος. Συνολικά νοσηλεύονται 21 ασθενείς διασωληνωμένοι σε σύνολο 26 διαθέσιμων κλινών. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν από μέρα σε μέρα, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή», τόνισε ο κ. Σιούλης.