Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Ζέρβα - ΠΕΑΕΑ για την αναθηματική πλάκα απελευθέρωσης από τον ΕΛΑΣ

Η διοίκηση Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συναντήθηκε με τον Κων. Ζέρβα με αφορμή τις αντιδράσεις για την αναθηματική πλάκα απελευθέρωσης της πόλης.

Συνάντηση μετά από αίτημά της με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα πραγματοποίησε η διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος με αφορμή τις αντιδράσεις για την αναθηματική πλάκα απελευθέρωσης της πόλης από τον ΕΛΑΣ.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Ξανά στο στόχαστρο η αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση από τους ναζί

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αντικείμενο της συνάντησης «ήταν η συνεχιζόμενη προσπάθεια διαφόρων «κύκλων» να ανακληθεί ή να αλλάξει το περιεχόμενο της απόφασης του δήμου Θεσσαλονίκης για τη καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως επίσημη μέρα τιμής – εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1944, κάτω από τα πλήγματα του ΕΛΑΣ και την είσοδο του στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε δεκτός με παλλαϊκές εκδηλώσεις».

Η τοποθέτηση αναθηματικής στήλης για την απελευθέρωση της πόλης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ήταν «η αναφορά της στην αλήθεια (ότι απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ) συνεχίζει να ενοχλεί 78 χρόνια μετά». Οι προσπάθειες αυτών των κύκλων, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «δυστυχώς βρήκαν ανταπόκριση από κρατικές υπηρεσίες (Αρχή Διαφάνειας) που αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου»

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Η παρέμβαση της Αρχής Διαφάνειας, επικαλούμενη δήθεν «τυπικές ελλείψεις» ανοίγει το δρόμο για αναθεώρηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του 2014, με επίκεντρο (όπως διαφαίνεται ολοκάθαρα) την εξαφάνιση από την αναθηματική πλάκα του απελευθερωτή ΕΛΑΣ.

»Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με τη πείρα των διώξεων τους γιατί πάλεψαν για μια Ελεύθερη Ελλάδα με νοικοκύρη το λαό της, γνωρίζουν ότι η παραποίηση της ιστορίας αποτελεί, σήμερα, εργαλείο για την άσκηση πολιτικών σε βάρος του λαού.

»Θα ήταν αδιανόητο ο δήμος Θεσσαλονίκης να συμβάλλει (με οποιαδήποτε δικαιολογία) στη παραποίηση αυτή «εξαφανίζοντας» τις μαρτυρίες κορυφαίων ιστορικών προσωπικοτήτων της πόλης (Γιώργος Ιωάννου, Νίκος Μπακόλας, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Βαφόπουλος, Μάνος Κατράκης, Μανώλης Αναγνωστάκης και πάμπολλοι άλλοι) αλλά ακόμα και από την (τότε εκδιδόμενη) εφημερίδα του ΕΔΕΣ που μιλούν για την απελευθέρωση της πόλης από τον  ΕΛΑΣ. Θα ήταν αδιανόητο να συνταχθεί με τον καταδικασμένο – φυλακισμένο Ματθαιόπουλο της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής που πρώτος ξεσήκωσε τη «φασαρία» αυτή ή με όσους (στο δημοτικό συμβούλιο) αρνήθηκαν να ψηφίσουν τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τη μετονομασία οδού σε «Μίκη Θεοδωράκη» ενώ προτείνουν μετονομασία οδού σε ¨Γ. Γρίβα», του γνωστού Χίτη – ταγματασφαλίτη και συνεργάτη των ναζιστών.

»Η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ζήτησε από τον Δήμαρχο τη πολιτική δέσμευση ότι για κανένα λόγο δεν θα συμβάλει στο παραμικρό στην αλλαγή της αναθηματικής πλάκας. Δεν υπήρξε απάντηση. Αναμένουμε να σεβαστεί την ιστορία και τη μνήμη του λαού της πόλης  στην οποία δημαρχεύει.

»Η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της αναθηματικής πλάκας, η προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας από τους γνωστούς κύκλους, θα σημάνει μια ακόμα νέα, ανυποχώρητη μάχη από τους αντιστασιακούς και τους απογόνους τους».