Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συναντήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΘ και Παύλου Μελά

Ενημέρωση από τις διοικήσεις ΔΕΘ και δήμου Παύλου Μελά είχε κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πορεία των δύο εμβληματικών έργων.

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Σωκράτη Φάμελλο, Tομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Tομεάρχη Τουρισμού, και Χρήστο Γιαννούλη, επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά», για έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

Οι βουλευτές είχαν συνάντηση με τη διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στα γραφεία της, με θέμα την πρόοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και συνάντηση στο Δήμο Παύλου Μελά με τον Δήμαρχο και Αντιδημάρχους, με θέμα την πρόοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη ΔΕΘ, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την τελική έγκριση και σύνταξη Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΧΣ της ανάπλασης της ΔΕΘ, ενώ παρουσιάστηκε η τελική πολεοδομική λύση.

Οι βουλευτές διατύπωσαν ερωτήματα για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του ΕΧΣ παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός μίας ιδιαίτερα σημαντικής παρέμβασης για την πόλη που είχε ξεκινήσει και ωριμάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επεσήμαναν δε, ότι η προτεινόμενη τελική λύση με τη δημιουργία ενός ενιαίου αδόμητου χώρου από την πλευρά των μουσείων και κατά μήκος της οδού Αγγελάκη, αποτελεί λύση που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι εντός του πλαισίου διαβούλευσης που τέθηκε και συμφωνήθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση της ΔΕΘ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι αμέσως μετά την έγκριση του ΕΧΣ θα προχωρήσει σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών και υπό την επίβλεψη της UIA που θα αναδείξει τη ΔΕΘ ως τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, με τους βουλευτές να συμφωνούν με αυτήν της πρωτοβουλία της ΔΕΘ.

Τέλος, οι βουλευτές δήλωσαν στη διοίκηση της ΔΕΘ ότι θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς της πολιτείας, θα σταθούν αρωγοί, όπου χρειαστεί, αλλά και θα ελέγχουν την αποτύπωση των όσων έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης και αφορούν τους όρους της ανάπλασης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση τουλάχιστον του 50% της έκτασης ως ελεύθερου χώρου στην πόλη, αλλά και τον εκσυχρονισμό του κτιριακού αποθέματος της ΔΕΘ, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πόλη πιο όμορφη, λειτουργική και ελκυστική.

Παράλληλα, επεσήμαναν την αναγκαιότητα απόδοσης της, όμορης με τη ΔΕΘ περιοχής, της Αγ. Φωτεινής σε δημόσιες/κοινόχρηστες χρήσεις, με σκοπό την εξυπηρέτηση της ΔΕΘ, του Πανεπιστημίου και της πόλης.

Στη συνάντηση στο Δήμο Παύλου Μελά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, αλλά και για τον κίνδυνο να χαθούν χρηματοδοτήσεις εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές τόνισαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση του ΕΧΣ που θα ξεκλειδώσει έργα και παρεμβάσεις ώστε να αποδοθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Επεσήμαιναν δε, τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την επίτευξη της συμφωνίας απόδοσης του πρώην στρατοπέδου στο Δήμο Παύλου Μελά και την ολοκλήρωση της εξεύρεσης πόρων για την πρώτη φάση έργων αναστήλωσης κτιρίων και ανάπλασης χώρων πρασίνου.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν ήδη διαπιστωθεί στη διαδικασία έγκρισης των μελετών, κινδυνεύει το χρονοδιάγραμμα του ΕΧΣ και της ΣΜΠΕ, για την οποία δεν έχει αρχίσει ακόμη η διαβούλευση.

Παράλληλα επισημαίνεται πως απαιτείται επιτάχυνση και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του ΥΠΕΝ για την έγκριση του ΕΧΣ και εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων για τα πρώτα έργα ανάπλασης και κατασκευής του πρώτου κτιρίου/μουσείου και πολλαπλών χρήσεων.

Τέλος, οι βουλευτές δήλωσαν ότι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πρέπει να μεριμνήσει, με ιδιαίτερη προσοχή, για τη γρήγορη ολοκλήρωση και έγκριση του ΕΧΣ ώστε, να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει απρόσκοπτα τόσο στα έργα που ήδη έχει προγραμματίσει και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, αλλά και να προχωρήσει στην πλήρη ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου και την απόδοσή του όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.