Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το ξήλωμα των παράνομων κατασκευών σε καταστήματα εστίασης

Επιχείρηση εστίασης που λειτουργεί στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Κομνηνών προχωρά στην απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης του πεζοδρομίου στην Παλαιών Πατρών Γερμανού από τις παράνομες κατασκευές που είχε εγκαταστήσει κατάστημα εστίασης, έχει απ' ό,τι φαίνεται και συνέχεια.

Από σήμερα το πρωί, μία ακόμη επιχείρηση εστίασης η οποία λειτουργεί στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Κομνηνών προχωρά στην απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών τις οποίες είχε εγκαταστήσει εδώ και αρκετό καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr πριν από μερικές ημέρες κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας έκανε έλεγχο στη συγκεκριμένη επιχείρηση και διαπίστωσε ότι υπήρχαν παραβάσεις όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως τη βαριά κατασκευή η οποία ήταν μάλιστα πακτωμένη στο πεζοδρόμιο, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την κανονιστική διάταξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δημοτική αστυνομία συνέταξε το προβλεπόμενο φύλλο ελέγχου στο οποίο σημειώθηκαν όλες οι παρανομίες ώστε να επιβληθεί στη συνέχεια το προβλεπόμενο πρόστιμο. Παράλληλα, έδωσε προθεσμία ολίγων ημερών στον επιχειρηματία προκειμένου να απομακρύνει ο ίδιος τις παράνομες κατασκευές και τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα τα οποία καταλάμβαναν σχεδόν ολόκληρο το πεζοδρόμιο, αφήνοντας έναν ελάχιστο διάδρομο για τη διέλευση των πεζών με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αναγκασμένοι να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα.

Μιλώντας στην Voria.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, σημειώνει πως «όπου υπάρχουν παράνομες κατασκευές, θα πρέπει να αφαιρεθούν. Στόχος μας δεν είναι να επιβάλλουμε και να εισπράττουμε πρόστιμα. Στόχος μας είναι να υπάρξει συμμόρφωση. Εμείς κάνουμε ελέγχους, όπως οφείλουμε και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση των κανονιστικών διατάξεων, πέρα από την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου, δίνουμε εντολή αφαίρεσης. Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί τότε αναλαμβάνει ο δήμος να απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές. Βεβαίως, είναι προτιμότερο αυτό να γίνεται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, διότι γίνεται πιο σωστά, αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδα κι επιπλέον, απαλλάσσεται και ο δήμος από το διοικητικό κόστος φύλαξης των παράνομων κατασκευών και τραπεζοκαθισμάτων. Όμως, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε πηγαίνουμε εμείς και τα απομακρύνουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κατάληψης των πεζοδρομίων από παράνομες κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα τη διοίκηση του δήμου η οποία ένιωσε εκτεθειμένη μετά από διαμαρτυρίες πολιτών και δημοσιεύματα για καταπάτηση του δημόσιου χώρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε σύσκεψη η οποία έγινε, παρουσία και του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από τις παράνομες κατασκευές καθώς και από την παράνομη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, φαινόμενο το οποίο αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.