Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα της Ιατρικής προς όφελος των ιατρών, των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα.

Στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στις 3-5 Μαΐου 2019, διοργανώνεται το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων σε συνεργασία με τη Δ' Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ που στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται σημαντική αύξηση των παθήσεων του Ήπατος, του Παγκρέατος και των Χοληφόρων. Οι τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και είναι πιθανό στο μέλλον να αποτελούν τη μέθοδο αναφοράς για την αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων του ήπατος, του παγκρέατος και των χοληφόρων. Νέες μέθοδοι τοπικής καταστροφής των εστιακών βλαβών όπως ραδιοσυχνότητες, μικροκύματα, δημιουργία μόνιμων πόρων στην κυτταρική μεμβράνη (Irreversible Electroporation-IRE) έχουν εισαχθεί και χρησιμοποιούνται ευρύτατα τα τελευταία χρόνια με σημαντικά καλά αποτελέσματα. Οι τεχνικές και η ανοσοκαταστολή στις μεταμοσχεύσεις έχουν βελτιωθεί.

Επιπλέον, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, η βελτίωση στην προεγχειρητική εκτίμηση και προετοιμασία, η διεγχειρητική διαχείριση και η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών καθώς και η εισαγωγή των πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης (Enhanced Recovery After Surgery-ERAS) συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη προεγχειρητική εκτίμηση και προετοιμασία των ασθενών, την ταχύτερη έξοδό τους από το νοσοκομείο και την επάνοδό τους στις συνήθεις τους δραστηριότητες.

«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαία η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων γαστρεντερολόγων, ογκολόγων, παθολογοανατόμων, χειρουργών, αναισθησιολόγων, ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτών και πυρηνικών ιατρών για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα», προστίθεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται:

«Η Ελληνική Εταιρεία Ήπατος Παγκρέατος και Χοληφόρων (ΕΕΗΠΧ), ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών, φροντίζει να αναδείξει και να κάνει ευρέως γνωστές τις εξελίξεις στον τομέα αυτόν της Ιατρικής προς όφελος των ιατρών, των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνταντίνο Τσαλή, Καθηγητή Χειρουργικής ΑΠΘ και Διευθυντή της Δ΄Χειρουργικής Κλινικής "σκοπός του συνεδρίου είναι να αναπτυχθούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αιτιολογία, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθήσεων του Ήπατος, των Χοληφόρων και του Παγκρέατος και ταυτόχρονα να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον κυρίως των νέων συναδέλφων, ειδικών και ειδικευόμενων, να ασχοληθούν ιδιαίτερα και με πάθος με τον απαιτητικό και δύσκολο τομέα της αντιμετώπισης των αυτών των παθήσεων".

Η εγγραφή είναι δωρεάν για φοιτητές και νοσηλευτές.

Στο συνέδριο χορηγούνται 21 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credtis) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.