Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός σε αμφιθέατρα του ΑΠΘ - Τι απαντά ο αντιπρύτανης (φωτο)

Φοιτητές του ΑΠΘ καταγγέλλουν συνωστισμό και συνθήκες μαθήματος ο «ένας πάνω στον άλλον» - Τι απαντά ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΑΠΘ.

Εικόνες συνωστισμού και διεξαγωγή του μαθήματος σε συνθήκες ο «ένας πάνω στον άλλον» καταγγέλουν φοιτητές του ΑΠΘ κατά την πρώτη ημέρα ανοίγματος των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.



Την καταγγελία κάνει ο Φοιτητικός Σύλλογος Ψυχολογίας του ΑΠΘ ο οποίος υποστηρίζει ότι, σε μάθημα του συγκεκριμένου τμήματος, «πάνω από 200 άτομα κλήθηκαν να το παρακολουθήσουν σε μία αίθουσα που δεν αερίζεται σωστά».

Όπως σημειώνουν οι φοιτητές, «πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές μετά τον ενάμιση χρόνο εγκλεισμού, μετά τη μάχη που έδωσαν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο αντικρίζουν απίστευτες ουρές για να μπουν στο αμφιθέατρο», προσθέτοντας ότι «δεν πληρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας της υγείας».

Ανάλογες εικόνες καταγγέλουν οι φοιτητές που παρουσιάστηκαν για μάθημα και στην Πολυτεχνική Σχολή αλλά και στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Μάλιστα, αύριο Τρίτη στις 12.00, φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ «για ανοιχτές σχολές με ασφάλεια».

Τι απαντά ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων

«Η ίδια εικόνα υπήρχε ήμασταν στην κανονική λειτουργία προ covid, στα μαθήματα κορμού με μεγάλα ακροατήρια», σχολιάζει ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος στη Voria.gr, απαντώντας στις καταγγελίες των φοιτητών.

«Είχε πράγματι συνωστισμό. Η κύρια αιτία, ωστόσο, είναι πως ενώ τα πανεπιστήμια ζητούν 100 πρωτοετής και το υπουργείο Παιδείας τούς δίνει 250, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι εικόνες. Η Πολιτεία δεν άκουσε ποτέ, διαχρονικά, τα πανεπιστήμια. Δεν φταίμε εμείς για αυτήν την πληγή. Η τωρινή κυβέρνηση προσπάθησε με την ΕΒΕ, αλλά εφόσον ο φοιτητής έπιανε τη βάση περνούσε στο πανεπιστήμιο. Αυτός που μας ανησυχεί είναι η πανδημία, αλλά η ομάδα των ειδικών αυτό αποφάσισε για την είσοδο στα πανεπιστήμια», υπογραμμίζει.

«Υπήρξαν ουρές στις εισόδους τις οποίες περιμέναμε αλλά εντέλει πήγαν καλά, δεν καθυστέρησε κανείς. Όπως και πληρότητα υπάρχει, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχει μία ΚΥΑ που ακολουθούμε», συνεχίζει ο αντιπρύτανης και καταλήγεθ: «Οι φοιτητές μας αντέδρασαν εξαιρετικά και στους ελέγχους, κατά την είσοδο, αλλά και στη χρήση μάσκας. Δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα», καταλήγει ο κ. Κωβαίος.

Πρύτανης ΑΠΘ: Το μείζον είναι η επιστροφή, το έλασσον είναι ο έλεγχος

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στη Voria.gr τόνισε ότι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση στο ΑΠΘ έγινε χωρίς σημαντικά προβλήματα. «Υπήρξαν κάποια προβλήματα τα οποία είναι λογικά, καθώς ήταν η πρώτη φορά της επιστροφής των φοιτητών. Όλα θα εξομαλυνθούν. Οι φοιτητές έδειξαν υπευθυνότητα, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα κατά την είσοδό τους στο Ίδρυμα. Το μείζον για τους φοιτητές είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση, το έλασσον είναι ο έλεγχος», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Θα «σπάσουν» τα μεγάλα τμήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στους κύκλους των υπευθύνων του ΑΠΘ υπάρχει η σκέψη για «σπάσιμο» των μεγάλων τμημάτων σε μικρότερα, ώστε να μην παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού μέσα στις αίθουσες.

Η ευθύνη για το έαν «σπάσουν» τα τμήματα θα είναι στον εκάστοτε διδάσκοντα.