Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος ράβει μάσκες για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με υλικά που η ίδια αγόρασε με δικά της έξοδα, δημιούργησε 120 μάσκες για τους εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μπορεί να μένει μακριά από τα τέσσερα εγγόνια της, τηρώντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν παραλείπει να περνά δημιουργικά τις ώρες της, προσφέροντας εθελοντικά την εργασία της σε κάποιους συνανθρώπους της που αυτή την περίοδο των περιοριστικών μέτρων παραμένουν στις επάλξεις υπηρετώντας την κοινωνία.

Ο λόγος για την 68χρονη κυρία Ματούλα, ενεργό μέλος του Α΄ ΚΑΠΗ Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών που ξεσκέπασε τη ραπτική μηχανή, που της είχε αγοράσει το 1960 ο πατέρας της, πήρε τη μεζούρα και όλα τα σύνεργα του επαγγέλματος κι άρχισε να ράβει προστατευτικές μάσκες.

Συνολικά, με υλικά που η ίδια αγόρασε με δικά της έξοδα, δημιούργησε 120 μάσκες για τους εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», και τις οποίες παρέδωσε με ιδιαίτερη χαρά στον πρόεδρο του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ) Αρίστο Γαλανό.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για αυτά τα παιδιά που με ζήλο και αγάπη αυτές τις δύσκολες ημέρες δεν σταμάτησαν να υπηρετούν τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους που είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους. Είναι ένα απλό μήνυμα ευχαριστίας, αναγνώρισης του έργου τους και μια συμβολική πράξη στήριξης αυτών των ανθρώπων που τόσα κάνουν για μας τους ηλικιωμένους», ανέφερε στον πρόεδρο του ΔΚΚΠΑ κ.Γαλανό, παραδίδοντάς του το κουτί με τις μάσκες, που την επισκέφθηκε στην οικία της με όλα τα επιβεβλημένα μέσα προστασίας.

«Η κυρία Ματούλα, από τα πιο ενεργά μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου μας, πήρε μια πρωτοβουλία που μας συγκίνησε, όχι τόσο για την αυτή καθ’ εαυτή αξία της προσφοράς όσο για τη μεγάλη αξία της σκέψης και της κοινωνικής ευαισθησίας που τη διακρίνει» δήλωσε ο πρόεδρος Αρίστος Γαλανός, μεταφέροντας στην ίδια και τις ευχαριστίες του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη.

Εθελοντές σε δράση…

Και η περίπτωση της κυρίας Ματούλας, που ζει μόνη της σε διαμέρισμα στις Συκιές, είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις που αναδεικνύουν το ρόλο του εθελοντισμού ιδίως σε δύσκολες περιόδους.

«Στο δήμο μας η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη είναι εδραιωμένες αξίες και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε το κίνημα των εθελοντών να γιγαντώνεται, κυρίως σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που περνάμε με την κρίση του κορωνοϊού, και κατά τις οποίες οι ανάγκες της κοινωνίες είναι αυξημένες. Όλους αυτούς τους εθελοντές και τους χορηγούς τούς συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς. Είναι μια στάση ζωής που στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Έτσι, το προηγούμενο διάστημα, στη μεγάλη εξόρμηση διανομής τροφίμων και ειδών υγιεινής και καθαριότητας σε περισσότερους από 4.500 απόρους, που είναι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ, είδαμε να συμμετέχουν εθελοντικά νέοι που η εργασία τους πέρασε σε αναστολή, όπως και τοπικούς επιχειρηματίες να προσφέρουν οχήματα των επιχειρήσεών τους για την ενίσχυση του στόλου του δήμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες, και εν όψει του Πάσχα, να διανεμηθούν κατ’ οίκον συνολικά 107 τόνοι ειδών σε 1.800 οικογένειες.

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι συμπολίτες μας που σπεύδουν να εγγραφούν στον κατάλογο των εθελοντών προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παροχής   υπηρεσιών κατ’ οίκον για τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Το συντονιστικό κέντρο έχει στηθεί στη Νεάπολη υπό την ευθύνη του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Ζιγκερίδη  (Τηλ.: 2313.329502, 2313.329511, 2313.329512, 2313.329519, 2313.329521), όπου καθημερινά, από τις 8 π.μ.-9 μ.μ. καταγράφονται τα αιτήματα ηλικιωμένων-μελών των ΚΑΠΗ, των ωφελούμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», και των μη ωφελούμενων ηλικίας άνω των 60 ετών, των ΑμεΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων υψηλού κινδύνου για συνταγογράφηση και αγορά φαρμάκων, αγορά τροφίμων, μεταφορά-μετακίνηση για την είσπραξη σύνταξης, για υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».