Skip to main content

Πώς οι ανατιμήσεις απειλούν παραδοσιακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Βαφείς υφασμάτων κάνουν λόγο για αγώνα επιβίωσης - Φόβοι πως δεν θα κρατηθούν στη ζωή μετά τις ξέφρενες αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες

Την ώρα που το «αντίδοτο» που έχει βρει το κυβερνητικό επιτελείο για την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από μια... δημιουργική ασάφεια, επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για αγώνα επιβίωσης.

Πέραν της γενικής θεώρησης, που προέκυψε από την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, για επιδότηση 30 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 300 Κwh που θα έχουν οι καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση ανεξαρτήτως παρόχου, υπάρχουν μια σειρά άλλων ζητημάτων που παραμένουν αναπάντητα δημιουργώντας ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο που βλέπει τις αυξήσεις να τορπιλίζουν τους προϋπολογισμούς τους και να θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των βιομηχανικών βαφείων υφασμάτων που έχουν μείνει μετρημένα στη Βόρεια Ελλάδα και οι ιδιοκτήτες τους βλέπουν τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο αλλά και στις πρώτες ύλες, κυρίως ως απόρροια της εκτίναξης των τιμών των μεταφορικών, να δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό που τους γεμίζει ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα.

«Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει διπλασιαστεί, του φυσικού αερίου επίσης, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών τραβούν  την ανηφόρα κυρίως εξαιτίας της αύξησης τιμών  στις μεταφορές» λέει χαρακτηριστικά η Άρτεμις Ιτιμούδη, συνιδιοκτήτρια των βιομηχανικών βαφείων υφασμάτων, «Ερμής» Α. Ιτιμούδης ΑΒΕΕ. Η εταιρεία αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1970, και πλέον είναι ένα από τα ελάχιστα βαφεία υφασμάτων που έχουν απομείνει στη Βόρεια Ελλάδα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια υγιής επιχείρηση, απασχολούμε 55 άτομα και μέχρι σήμερα είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, πλέον, η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με τις ασύλληπτες αυξήσεις σε ρεύμα και τις επερχόμενες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, μεταξύ αυτών στα χημικά χρώματα και νήματα,  μας κάνουν να ανησυχούμε για το αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει φρένο στην ξέφρενη κούρσα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας» λέει η κ. Ιτιμούδη υπογραμμίζοντας πως αναπόφευκτα θα υπάρξουν ανατιμήσεις και από την πλευρά των βαφέων σε ποσοστά μεγαλύτερα του 10%.

Την ίδια ώρα εκφράζει την ανησυχία της στο ενδεχόμενο πελάτες να στραφούν σε βαφεία της Τουρκίας, του Μπανγκλαντές, ή του Πακιστάν για να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.