Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα ύψη οι ρύποι τα Χριστούγεννα, ποιες περιοχές επιβαρύνθηκαν περισσότερο

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες υπερβάσεις στις τιμές των ρύπων κατά το τριήμερο 24, 25, 26 Δεκεμβρίου-Δείτε τον πίνακα

Εκτόξευση των ατμοσφαιρικών ρύπων σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το τριήμερο των Χριστουγέννων. Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά τις ημέρες των αργιών οι Θεσσαλονικείς παρέμειναν πολλές ώρες στα σπίτια τους, λειτουργώντας για μεγάλα διαστήματα τα συστήματα θέρμανσης, μεταξύ των οποίων και τα τζάκια, τα οποία ενοχοποιούνται για την εκπομπή επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τριήμερο 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν υπερβάσεις στις τιμές των ρύπων, σε πολλούς από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο πολεοδομικό συγκρότημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι υπερβάσεις ήταν δύο και τρεις φορές πάνω από τις οριακές τιμές που έχουν θεσπιστεί.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα προέρχονται από τους σταθμούς μέτρησης τους οποίους έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, με βάση το σύστημα των έξυπνων αισθητήρων IoT, σε έξι σημεία εντός των ορίων του και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Μαρτίου, Κ. Καραμανλή (Ιπποκράτειο), Αγγελάκη, Κουντουριώτου, Εγνατίας και στην περιοχή Επταπυργίου. Περιλαμβάνονται επίσης σταθμοί οι οποίοι είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Αγίας Σοφίας, Σίνδο και Πανόραμα.

Στον πίνακα καταγράφονται οι συγκεντρώσεις από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM 10 και PM 2,5), το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το διοξείδιο του θείου (SO2). Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πλέον επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα μικροσωματίδια PM 10 και PM 2,5 τα οποία, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, φτάνουν στους πνεύμονες και από εκεί απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εισπνοή μεγάλης ποσότητας τέτοιων σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα κ.ά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευθύνεται για το 20 % των θανάτων παγκοσμίως.

Τα σωματίδια PM 10 μετριούνται συνήθως σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το επιτρεπτό όριο σωματιδίων PM 10 που μπορούμε να αναπνέουμε είναι 50 μικρογραμμάρια/m3, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται περισσότερες από 35 φορές το χρόνο, ενώ για τα PM 2,5 είναι 25 μικρογραμμάρια/m3.

Ωστόσο, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα οι συγκεντρώσεις αυτών των μικροσωματιδίων κατά το τριήμερο 24 έως 26 Δεκεμβρίου κυμάνθηκαν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων η μεγαλύτερη συγκέντρωση σωματιδίων PM 10 καταγράφηκε στον σταθμό της Αγίας Σοφίας (80 mg/m3) και το αμέσως επόμενο ήταν στη Σίνδο (75 mg/m3). Όσον αφορά τα PM 2,5 μικροσωματίδια, η υψηλότερη συγκέντρωση παρατηρήθηκε στον σταθμό του Επταπυργίου (99 mg/m3) και ακολουθεί ο σταθμός της Κουντουριώτου (72 mg/m3).

 

 

Την ίδια μέρα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σε NO2 μετρήθηκαν στο σταθμό Επταπυργίου (183 mg/m3), με όριο συναγερμού τα 400 mg/m3 και σε SO2 στον σταθμό Εγνατίας (262 mg/m3), με οριακή τιμή τα 125 mg/m3), η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο.

Την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων τα αρνητικά ρεκόρ καταγράφηκαν στους εξής σταθμούς: Για τα PM 10 μικροσωματίδια στον σταθμό Εγνατίας (114 mg/m3), όπως και για τα PM 2,5 (111 mg/m3). Για το NO2 στο σταθμό Επταπυργίου (388 mg/m3) και για το SO2 στο σταθμό Κουντουριώτου (378 mg/m3).

Τέλος, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των ρύπων κατά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ήταν οι εξής: Για τα PM 10 μικροσωματίδια στον σταθμό Εγνατίας (126 mg/m3), όπως και για τα PM 2,5 (125 mg/m3). Για το NO2 στον σταθμό Επταπυργίου (388 mg/m3) και για το SO2 στον σταθμό Εγνατίας (676 mg/m3).

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, συνολικά, η περιοχή Επταπυργίου είναι η πλέον επιβαρυμένη όσον αφορά τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και ακολουθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Πανόραμα. Σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις παρουσιάζει και η περιοχή της Σίνδου καθώς, την περίοδο των αργιών μειώνονται οι ρύποι λόγω της μη λειτουργίας των βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή.