Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα σκαριά το φιλοξενείο για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στους είκοσι ανηλίκους θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας - Δώδεκα μήνες η λειτουργία της δομής

Το θέμα το είχε συζητήσει το περασμένο φθινόπωρο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ότι “ανταποκρινόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης για διαμοιρασμό και φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων μέσω του προγράμματος 'Κανένα παιδί μόνο', ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου του ξενώνα για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες”. Πλέον, έφτασε η στιγμή της υλοποίησης αυτού του στόχου.

Στη χθεσινή συνεδρίασή του, η οποία έγινε δια περιφοράς λόγω κορωνοϊού, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση τριώροφου ακινήτου του δήμου, επί της οδού Αλεξανδρείας, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, για τη λειτουργία Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης- ΑΑΕ/ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλος της Αναπτυξιακής, Χρυσόστομο Καλογήρου, στο συγκεκριμένο κτήριο, εμβαδού 220 τ.μ., σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν είκοσι ανήλικοι, ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι οποίοι έχουν φτάσει στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπο που ασκεί τη γονική τους μέριμνα. Και οι είκοσι θα είναι αγόρια, ενώ αργότερα σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε άλλο χώρο ανάλογος ξενώνας και για κορίτσια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στους είκοσι ανηλίκους θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, θα υπάρχει ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική και νομική υποστήριξη από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, εκπαίδευση στη δομή (εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης, με ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) και διερμηνεία για το σύνολο των υπηρεσιών της Δομής σε γλώσσα που θα κατανοεί κάθε ανήλικος. Επιπλέον, το κάθε παιδί θα λαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής προς την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση.

Τη Δομή θα στελεχώνουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, διερμηνείς, νοσηλευτές, νομικός σύμβουλος, φύλακες και διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου η λειτουργία της θα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου του Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Όπως εξηγεί ο ίδιος “υπήρξε αναζήτηση κατάλληλου ακινήτου, αυτό κρίθηκε καταλληλότερο καθώς βρίσκεται κοντά σε σχολεία, σε δομές υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες, έχει συγκοινωνία κ.ο.κ. Επίσης διαθέτει άνετους χώρους για τη φιλοξενία είκοσι ατόμων, ενώ δεν χρειάζεται να γίνουν και πολλές δαπάνες προκειμένου να είναι εξυπηρετήσει τις ανάγκες του φιλοξενείου”.

Η διάρκεια λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας είναι δώδεκα μήνες, συνεχόμενα σε εικοσιτετράωρη βάση, εφτά ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, η χρονική διάρκεια της παραχώρησης θα αφορά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, με βάση την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Αβαρλή το δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει τα εξής:

Α) Εγκρίνει τη δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου τριών ορόφων, 220 τ.μ. μικτού
εμβαδού, επί της οδού Αλεξανδρείας 59 στην Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης –
ΑΑΕ/ΟΤΑ (πρώην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ) με σκοπό τη
λειτουργία Δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Β) Ορίζει ότι η χρονική διάρκεια της παραχώρησης θα είναι από έκδοση της παρούσας
απόφασης μέχρι την 31/12/2022.

Γ) Δεν θα προκληθεί καμία δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του δήμου από αυτήν την
παραχώρηση.

Δ) Ο δήμος δύναται να ανακαλέσει την παραχώρηση εάν παραβιάζονται οι όροι της
παραχώρησης.

Ε) Το ακίνητο δεν επιτρέπεται να παραχωρείται σε τρίτους από τους παραχωρησιούχους
έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.

ΣΤ) Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – ΑΑΕ/ΟΤΑ επιβαρύνεται με τα λειτουργικά έξοδα του ακινήτου (ρεύματος, ύδρευσης, θέρμανσης).

Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, αμέσως μετά την έγκριση της παραχώρησης του ακινήτου από το δημοτικό συμβούλιο η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης θα υποβάλει την αίτηση για χρηματοδότηση και σε περίπου δύο μήνες υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία της Δομής.