Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιατί είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στις ΜΕΘ παρά το βαθύ κόκκινο

Επιτρέπει αισιοδοξία η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης - Τα στοιχεία από την εφημερία του Παπαγεωργίου, η εικόνα στην περιφέρεια της Β. Ελλάδας

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει μπει από σήμερα το πρωί στο βαθύ κόκκινο, ωστόσο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η οποία παραμένει ελεγχόμενη.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει ανησυχία, όχι όμως και σοβαρό αντίκτυπο στις κλίνες ΜΕΘ. Παρότι οι εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα, διπλάσιες και κάποιες ημέρες τριπλάσιες σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, έφεραν αύξηση των νοσηλευομένων, είναι λίγοι πλέον αυτοί που χρειάζονται διασωλήνωση, γεγονός που δεν έχει αλλάξει τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τις κλινικές και τις ΜΕΘ COVID.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι εισαγωγές θετικών κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται από 20 έως 30, ενώ υπήρξαν και ημέρες, όπως κατά την εφημερία του ΑΧΕΠΑ που έληξε χθες το πρωί, κατά τις οποίες έφτασαν τις 35, έναντι των 12 με 14 που σημειώνονταν στις αρχές του χρόνου. Ωστόσο, είναι πολύ μικρή η αύξηση στις κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ που έχουν οριακά ξεπεράσει τις 65, έναντι των 60 πριν από δέκα ημέρες. Σημειωτέον ότι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανέρχονται σήμερα σε περίπου 140 με 150, με δυνατότητα να φτάσουν άμεσα τις 208, εφόσον παραστεί ανάγκη, όπως είχε γίνει το κρίσιμο διάστημα του Νοεμβρίου.

Στο Παπαγεωργίου

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, που ολοκλήρωσε την εφημερία του σήμερα το πρωί. Συνολικά οι εισαγωγές ήταν 22, εκ των οποίων οι 15 κρίθηκε ότι χρειάζονται νοσηλεία, ενώ οι διασωληνώσεις ανήλθαν σε 17, έναντι των 16 στην προηγούμενη εφημερία. Αντίστοιχα, στις 98 απλές κλίνες COVID του νοσοκομείου που έχουν αναπτυχθεί σε τρεις κλινικές, νοσηλεύονται 75 ασθενείς, αριθμός που θεωρείται διαχειρίσιμος.

«Είναι πολύ καλά τα νούμερα, γιατί είχαμε φτάσει στις 34 εισαγωγές στην προηγούμενη εφημερία. Εννοείται ότι είμαστε σε εγρήγορση, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει μία διασπορά, αλλά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Εμείς φοβόμαστε κυρίως για την περιφέρεια, όπως τη Λάρισα και τον Βόλο, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση στα λύματα και μπορεί να προκύψουν περιστατικά βαριά, τα οποία μοιραία οι τοπικές μονάδες δεν μπορούν να καλύψουν και θα έρθουν εδώ, γιατί δεν μπορούν να πάνε στην Αθήνα. Για το επόμενο 15ήμερο που θα προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί είμαστε αισιόδοξοι και θεωρώ ότι είμαστε στο τελείωμα», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τουχτίδη, η καλή κατάσταση οφείλεται στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, που είχε ως αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να είναι νεότερης ηλικίας, γεγονός που περιόρισε τις βαριές νοσηλείες. «Συνήθως μένουν δύο με τρεις μέρες, περνάει η δύσπνοια και ο πυρετός και στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι τους με οδηγίες. Αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ. Το στοίχημα αυτό κερδήθηκε εμβολιάζοντας τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Γιατί οι μεγάλοι ήταν αυτοί μας έδιναν τις πολύ βαριές και μακροχρόνιες νοσηλείες, με τις οποίες δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν οι ΜΕΘ. Είχαμε φτάσει Γενάρη να έχουμε περιστατικά που είχαν μπει αρχές Νοέμβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνολικά το νοσοκομείο έχει 18 ανεπτυγμένες ΜΕΘ COVID, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέσα σε ένα 24ωρο τις 43. «Οι πρόσθετες είναι κλίνες γενικής ΜΕΘ και ανάνηψης χειρουργείων ή χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες έχουν διατεθεί για την κοινή νοσηλεία. Γιατί πλέον, στον χρόνο ανάμεσα στις δύο εφημερίες μπορούμε να διακινούμε περιστατικά τα οποία έχουν μείνει πίσω, καρδιοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, νευροχειρουργικά, πάντα με περιορισμούς, γιατί υπάρχει ο φόβος του COVID. Δεν είμαστε φυσικά σε κανονική λειτουργίας, αλλά βρισκόμαστε σε ένα 60% με 70%», τόνισε ο πρόεδρος.

Καλή η κατάσταση στην περιφέρεια

Καλή είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν αποσυμφορηθεί με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου που έχει υλοποιηθεί εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Όπως ανέφερε στη Voria.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, από τις 13 Ιανουαρίου τα περιφερειακά νοσοκομεία μπορούν να λειτουργούν με άνεση και να εξυπηρετούν και άλλους ασθενείς από την κοινή νοσηλεία.

Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο των Σερρών έχουν υπερτριπλασιαστεί τα χειρουργεία σε σχέση με το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, ενώ μεγάλη αύξηση στις επεμβάσεις καταγράφεται και στην Καβάλα, παρότι το νοσοκομείο είναι αναφοράς. Στο μηδέν, εξάλλου, είναι εδώ και δύο μήνες οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, αλλά και στη Χαλκιδική, παρά το γεγονός ότι στην περιφερειακή ενότητα εντοπίζονται εστίες μετάδοσης.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται στον διπλασιασμό των rapid test που διενεργούνται σε καθημερινή βάση από κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλους τους δήμους, αλλά και στα νοσοκομεία της πόλης, όπου γίνονται 200 με 250 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε κάθε εφημερία.