Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση της μείωσης των εισαγωγών Covid στην εβδομάδα

Μείωση της τάξης του περίπου 30% καταγράφηκε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Με προσοχή η άρση των μέτρων τονίζουν οι υγειονομικές αρχές

Τάση σταθεροποίησης παρουσιάζει η μείωση των εισαγωγών ασθενών με COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε αξιοσημείωτο ποσοστό εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών στη Voria.gr, η μείωση αυτή κυμαίνεται περίπου στο 30% με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των νοσοκομείων. Τονίζουν, όμως, ότι το αισιόδοξο αυτό στοιχείο αφενός μεν προς το παρόν δεν έχει αντίκτυπο στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου οι κλίνες παραμένουν γεμάτες, αφετέρου δε σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να σηματοδοτήσει εφησυχασμό και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, καθώς μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Ενδεικτική της κατάστασης που φαίνεται να διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που μαζί με το Ιπποκράτειο αποτελούν τους πιο αξιόπιστους δείκτες σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών. Κι αυτό γιατί βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, σε αντίθετη με τα άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Παπανικολάου και το Παπαγεωργίου, τα οποία βρίσκονται στις παρυφές της Θεσσαλονίκης και λόγω της απόστασης, σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες, υποδέχονται σε μικρότερο βαθμό περιστατικά με ήπια συμπτώματα.

Στην εφημερία που έληξε σήμερα στις 8 το πρωί, το ΑΧΕΠΑ είχε μεν πολλές προσελεύσεις, 124 στο σύνολο, ωστόσο μόνο 64 εισαγωγές ύποπτων περιστατικών COVID, εκ των οποίων τα 45 βρέθηκαν θετικά και τα 19 αρνητικά. Ο αριθμός αυτός είναι ίδιος αυτό που καταγράφηκε πριν από τέσσερις ημέρες, όταν το νοσοκομείο εφημέρευε μαζί με το Γ. Γεννηματάς, όταν οι συνολικές εισαγωγές ήταν 65 και οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί ήταν 46. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε σημαντική μείωση, καθώς στην προηγούμενη εφημερία, τέσσερις μέρες νωρίτερα, τα θετικά κρούσματα ήταν 63.

Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζεται και στο του Ιπποκράτειο, το οποίο είχε φτάσει και τις 127 εισαγωγές σε μία μέρα και πλέον έχει σταθεροποιηθεί στις δύο τελευταίες εφημερίες περίπου στα 60 περιστατικά. Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο Παπανικολάου, το οποίο πριν από πέντε μέρες είχε 70 εισαγωγές κλείνοντας μάλιστα για πρώτη φορά εφημερία με –έστω λίγες- άδειες κλίνες ΜΕΘ, ενώ χθες δέχτηκε 50 θετικούς ασθενείς.

Με προσοχή η άρση των μέτρων

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στη Voria.gr ότι η μείωση των εισαγωγών θα έχει αντίκρισμα έπειτα από λίγες ημέρες στις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες εξακολουθούν να είναι κατειλημμένες σε ποσοστό πάνω από 90%. Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και το ισοζύγιο εισαγωγών και εξόδων από τα νοσοκομεία, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας είναι οριακό. Και μπορεί πλέον να γέρνει προς την πλευρά των εξόδων, ωστόσο αυτό οφείλεται στο δυσάρεστο γεγονός ότι σε αυτές συνυπολογίζονται και οι θάνατοι.

Οι υγειονομικές αρχές της πόλης τονίζουν ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα σε ό,τι ανοίγει, είτε αυτό είναι το click away, είτε τα άλλα καταστήματα για τα οποία η κυβέρνηση άναψε πράσινο φως, καθώς οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικά στη Voria.gr το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου οι άδειες κλίνες ΜΕΘ στις 25 Οκτωβρίου γέμισαν μέσα σε δέκα ημέρες. Τονίζουν δε ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνωστισμός σε καταστήματα, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, αλλιώς το σύστημα δεν θα μπορέσει να αποφορτιστεί και θα υποστούμε τις δυσάρεστες συνέπειες μέσα στα Χριστούγεννα.