Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στεφάνια για την 58η επέτειο δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη (vid)

Κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις, σωματεία και φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Λαμπράκη, τιμώντας την 58η επέτειο δολοφονίας

Την 58η επέτειο δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη τιμούν σήμερα κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία και φορείς στη Θεσσαλονίκη.

Καταθέτοντας λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο του Λαμπράκη επί της Σπανδώνη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, εκεί όπου ο βουλευτής της ΕΔΑ έδωσε την τελευταία του ομιλία το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963, πριν δεχθεί τη δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς, εκπρόσωποι των κομμάτων και των οργανώσεων απέστειλαν μηνύματα δημοκρατίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

"Τιμούμε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμούμε τους αγώνες για δημοκρατία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη. Τιμούμε όμως και την ελεύθερη, μαχόμενη δημοσιογραφία, αυτή που αποκάλυψε το πιο σκοτεινό σημείο στην πολιτική ιστορία της Θεσσαλονίκης κι όλου του τόπου" ανέφερε σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

"Τιμούμε τη μνήμη και τη θυσία ενός ανθρώπου που έδωσε τη μάχη του για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Αυτό ας παραμείνει διαχρονικό μήνυμα για όλους" δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης.

"Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μία ημέρα τιμής και μνήμης, είναι και μια μέρα αγώνα για τη δημοκρατία και την ειρήνη, για τα ιδανικά για τα οποία έδωσε τη ζωή του ο Γρηγόρης Λαμπράκης αλλά και όλοι οι αγωνιστές εκείνης της περιόδου. Παραμένουν και σήμερα και ζωντανά αλλά και μία αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και στη χώρα μας αλλά και στη γειτονιά μας τη δημοκρατία και την ειρήνη" τόνισε ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελλος.

"58 χρόνια μετά η μνήμη μας γυρίζει σε εκείνη την αποφράδα ημέρα του 1963 όταν το κράτος και το παρακράτος της δεξιάς δολοφόνησε μία προσωπικότητα με παγκόσμια εμβέλεια. Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν η πρόβα τζενεράλε του πραξικοπήματος. 58 χρόνια μετά ο Λαμπράκης αποτελεί πηγή έμπνευσης όχι μόνο γι αυτούς που συναγωνίστηκαν μαζί του αλλά και για τη σημερινή νεολαία" υπογράμμισε ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τήρησαν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, φωνάζοντας στο τέλος της συμβολικής εκδήλωσης τη λέξη "αθάνατος".

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα, η ΕΔΥΕΘ, σωματεία συνταξιούχων και εργατικά σωματεία, η ΟΓΕ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Ειρήνης και Φιλίας καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι.