Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άντρο ανομίας η πλατεία Δικαστηρίων-Ναρκωτικά σε δημόσια θέα (φωτο)

Διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, εμπορία λαθραίων τσιγάρων, πορνεία και μικροεγκληματικότητα μαστίζουν ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο έργο θεατές είναι τα τελευταία χρόνια οι περίοικοι αλλά και οι διερχόμενοι από την πλατεία Δικαστηρίων, στο κομμάτι άνωθεν της Εγνατίας, κάτω από την Αρχαία Αγορά.

Διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, εμπορία λαθραίων τσιγάρων, πορνεία και μικροεγκληματικότητα μαστίζουν ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Τα φαινόμενα είχαν περιοριστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, ωστόσο με την άρση των περιορισμών της κυκλοφορίας επανήλθαν, προκαλοντας ανησυχία αλλά και οργή στους πολίτες οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να απολαύσουν ένα από τα ελάχιστα σημεία πρασίνου αλλά αισθάνονται και φόβο ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Οι χρησιμοποιημένες σύριγγες των ναρκομανών πίσω από το Μπέη Χαμάμ, στις κλειστές δημόσιες τουαλέτες μαρτυρούν πως το πρόβλημα είναι εδώ και αναζητά τη λύση του. Η χρήση ναρκωτικών σε δημόσια θέα, ακόμη και τις πρωινές ώρες είναι καθημερινό φαινόμενο, με τους εξαρτημένους να αγοράζουν τη δόση τους από τους εμπόρους του λευκού θανάτου στο παρκάκι της εκκλησίας Χαλκέων και στα στενό της Ιουστινιανού και στη συνέχεια κατευθύνονται πίσω από το Μπέη Χαμάμ προκειμένου να πάρουν τη δόση τους. Κάποιοι μάλιστα κάνουν χρήση κοκαΐνης χρησιμοποιώντας τα μάρμαρα και τα πεζούλια της πλατείας.



Από το σημείο περνούν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, ηλικιωμένοι, φοιτητές, μητέρες με παιδιά αλλά και τουρίστες και προσκυνητές της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και αντικρίζουν θλιβερές εικόνες.

Ο φόβος είναι έκδηλος καθώς οι πάσης φύσεως διακινητές προσεγγίζουν τον κόσμο για να τον ρωτήσουν «τι ψάχνει» καθώς η γκάμα είναι μεγάλη από ναρκωτικά και τσιγάρα μέχρι και γυναίκες. Εκτός όμως από την εμπορία στην περιοχή ανθεί η μικροεγκληματικότητα.

Ειδικά τις νυχτερινές ώρες η πλατεία γίνεται σχεδόν αδιαβατη. Μητέρα με παιδί περιγράφει στη Voria.gr ότι έπεσε θύμα επίθεσης από αγνώστους δύο φορές, ενώ άλλος κύριος αναφέρει ότι φοβάται να περάσει με το μικρό παιδί του. Την ίδια εικόνα αναφέρουν και νεαρές κοπέλες, οι οποίες πάντα όταν περνούν από το σημείο είναι με παρέα καθώς φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνες τους.

Οι πολίτες ζητούν καλύτερη αστυνόμευση και διαρκή παρουσία της αστυνομίας όλο το 24ωρο.

Από την πλευρά των αστυνομικών αρχών, πηγές αναφέρουν στη Voria.gr ότι το θέμα των ναρκωτικών είναι πολυσύνθετο, καθώς δεν είναι αμιγώς ζήτημα της αστυνομίας, επισημαίνοντας πως η αστυνομία δεν μπορεί να είναι πίσω από κάθε χρήστη που κάνει τη δόση του. Αναφέρουν ωστόσο ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, με τη δίωξη να πραγματοποιεί καθημερινά συλλήψεις.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Ζεϊμπέκης, επισημαίνει ότι η υπηρεσία καθαρίζει την πλατεία καθημερινά, και εποπτεύει όλη την ημέρα δίνοντας τον καλύτερο της εαυτό ωστόσο όπως λέει, το μέρος γεμίζει συνεχεία.

Σημειώνει δε ότι ο δήμος έχει πολύ καλή συνεργασία και όπου ζητηθεί από την αστυνομία η υπηρεσία επεμβαίνει. Αναφέρει ότι οι υπάλληλοι της καθαριότητας έχουν οδηγίες να μην πιάνουν τις χρησιμοποιημένες συριγγες με τα χέρια τους και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όταν βγάζουν τις σακούλες από τα καλάθια με τα χέρια τους καθώς υπάρχει ο φόβος μια σύριγγα να έχει πεταχτεί στη σάκκουλα και την τρυπήσει.