Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη γραμμή εκκίνησης η ανάπλαση της Στοάς Μοδιάνο

Ο μεγαλομέτοχος βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης αδειών για την αναβίωση της Στοάς - Αμέσως μετά ξεκινά τη ανακατασκευή.

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η ανάπλαση της εμβληματικής Στοάς Μοδιάνο, καθώς ο μεγαλομέτοχος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Το έργο, που αναμένεται να δώσει νέο αέρα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ξεμπλόκαρε, όπως έγραψε η Voria.gr (δείτε εδώ), μετά από την απορριπτική απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία  κατέθεσαν  μικρομέτοχοι, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι εργασίες ανακατασκευής της αγοράς. H όλη διαδικασία είχε καθυστερήσει την έναρξη του έργου, που επρόκειτο να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2019.

Μετά την έκδοση των σχετικών αδειών, γεγονός που θα καθορίσει και τον ακριβή χρόνο έναρξης, αναμένεται να ξεκινήσει η ανακατασκευή της Στοάς με τη διάρκεια για την αποπεράτωση να εκτιμάται σε 12 έως 18 μήνες.

Η επικείμενη αναγέννηση της Στοάς Μοδιάνο, έχει κινητοποιήσει, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη Στοά, που για περίπου έναν αιώνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς της καρδιάς της πόλης.

Η αναβίωσης της, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις για την ευρύτερη, γύρω από αυτήν, περιοχή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται και αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τον τουρισμό,καθώς στην καρδιά της πόλης υπάρχει σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων αλλά και εν εξελίξει τουριστικών υποδομών.  

Η επόμενη ημέρα της Στοάς Μοδιάνο

Η Στοά, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1923-25, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ανοικοδόμησης της πόλης μετά από την πυρκαγιά του 1917 και είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο αναμόρφωσης της σκεπταστής αγοράς προβλέπει τη λειτουργία περίπου 140 καταστημάτων, τα οποία θα  χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τρία μέτρα και βάθος 3,5 μέτρα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει το δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει ισόγειο συνολικού εμβαδού 2.500 τμ. Προβλέπεται, ακόμη, ότι θα αναπτυχθεί σύστημα ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Στοάς Μοδιάνο, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης.

Η «Μοδιάνο» αναμενεται να ακολουθήσει τα πρότυπα της αγοράς San Miguel στη Μαδρίτη και της La Boqueria, στη Βαρκελώνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιαίτερα δημοφιλής San Miguel κατασκευάστηκε το 1916, βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεντρώνει κάθε χρόνο 10 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι εκτός από είδη που μπορούν να προμηθευτούν έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και πιάτα γαστρονομίας συνοδευόμενα με κρασί.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο ιδιοκτησιακό ποσοστό της αγοράς ανήκει στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» που έχει αναλάβει και το κόστος της ανάπλασης και δημιουργήθηκε μετά τη μεταβίβασή της από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία One Outlet (Ομιλος Φάϊς και Νotos Com) το 2017.