Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη της πανδημίας κι άλλες ιδιωτικές κλινικές – Το σχέδιο του υπουργείου

Σε ασφυξία τα νοσοκομεία της πόλης - Αγώνας μετ’ εμποδίων για να παραμείνουν ανοιχτά χειρουργεία και κλινικές για την κοινή νοσηλεία

Ο εφιάλτης του περασμένου μαύρου Νοέμβρη αναβιώνει στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία της οποίας στενάζουν από το βάρος του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και εισαγωγών.

Με τις ΜΕΘ να είναι πλήρως κατειλημμένες, τις εισαγωγές να είναι σταθερά πάνω από 40 σε κάθε εφημερία και τις προσελεύσεις ύποπτων περιστατικών να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το υπουργείο Υγείας έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτη ανάγκης, όπως ακριβώς και το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των κλινών covid, με αποκορύφωμα τη μετατροπή του Αγίου Παύλου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid από σήμερα ο Άγιος Παύλος

Επιπλέον, επιστρατεύει και άλλες ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πέρα από την κλινική Αρωγή, η οποία ήδη έχει διαθέσει στο σύστημα υγείας 200 κλίνες για περιστατικά που βρίσκονται στην αποδρομή της νόσου, άλλες 100 κλίνες παραχωρήθηκαν από άλλες δομές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες τέσσερις ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες φαίνονται διατεθειμένες να διαθέσουν επιπλέον κρεβάτια για «καθαρά» περιστατικά και μάλιστα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ασθενείς με ήπια συμπτώματα διακομίζονται στην Αρωγή, τα λίγο πιο βαριά περιστατικά στον Άγιο Παύλο και στον Άγιο Δημήτριο και τα πιο βαριά στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης.

Η κατάσταση, πάντως, κρίνεται ακόμα πιο δύσκολη σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς παραμένουν σε λειτουργία οι κλινικές αλλά και τα χειρουργεία της κοινής νοσηλείας, που στην πλειονότητά τους είχαν κλείσει, όπως και τα εξωτερικά ιατρεία και μάλιστα με υψηλές πληρότητες. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι οι πληρότητες στα νοσοκομεία της πόλης σε «καθαρές» και covid κλινικές θα φτάσει στο 85%, ποσοστό πρωτοφανές για το σύστημα υγείας που σπανίως έχει ξεπεράσει το 65%. Αυτό αποδίδεται εν μέρει και στο γεγονός ότι στην περίοδο του lockdown ασθενείς με χρόνια νοσήματα είχαν παραμελήσει την αντιμετώπιση των παθήσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα να ασθενούν βαρύτερα και να χρειάζονται νοσηλεία.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι ΜΕΘ, που λειτουργούν σε καθημερινή βάση με όλα τα κρεβάτια κατειλημμένα, με ασθενείς καθημερινά να διασωληνώνονται σε άλλες μονάδες. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι δυναμική, οι ασθενείς αυτοί δεν μένουν για πολύ στις απλές μονάδες, αλλά οδηγούνται έπειτα από λίγες ώρες στις ΜΕΘ, μόλις αδειάσει κάποια κλίνη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης περισσότερων κλινών, παρά μόνο εάν κλείσουν χειρουργεία, κάτι που θέλει πάση θυσία να αποφύγει το υπουργείο Υγείας, ώστε η πανδημία να μην αποβεί και πάλι σε βάρος των υπόλοιπων ασθενών.