Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη Μονή Βλατάδων ο Βαρθολομαίος - Θερμή υποδοχή από τους φορείς (φωτο+vid)

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έτυχε θερμής υποδοχής από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς, αλλά και από πλήθος πιστών που έσπευσαν για να τον δουν.

Την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη», που είμαι εμπνευσμένη από τη γενέτειρά του, εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Μισιρλόγλειο Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βλατάδων.

Πρόκειται για ένα τιμητικό αφιέρωμα στην 30ετή Πρωθιεραρχία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή. Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από 130 φωτογραφίες που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές των Κωνσταντίνου Τερψίδη, Νικολάου Μαγγίνα, Δημητρίου Παλαβίδη, Κωνσταντίνου Βάντσου, Μιχάλη Σακάτη και Βάσως Ξεινού.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έτυχε θερμής υποδοχής από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς, αλλά και από πλήθος πιστών που έσπευσαν για να τον δουν.

«Με πολλή χαρά και συγκίνηση επισκεπτόμαστε σήμερα την Πατριαρχική αυτήν Μονή μας για να τελέσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη"», είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ευχαριστώντας τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

«Ό,τι έχει σχέση με την Ίμβρο μας συγκινεί. Λέμε συχνά ότι οφείλουμε στη γενέτειρά μας τόσα πολλά, ώστε όσα πράττουμε να είναι μικρά μόνον ανταπόδοσις για όσα ανεκτίμητα αυτή μας εχάρισε. Χαιρόμαστε για τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, για τη νήσσο, για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων και μάλιστα λυκείων για πρώτη φορά στην ιστορία της Ίμβρου. Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη μικράν πατρίδα μας. Έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, του αεί υπέρ ημών», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτυπώνουν μοναδικές στιγμές της ζωής του, συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, πανέμορφα και ιερά τοπία, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τόνισε δε ότι μέσα από αυτή τιμάται και η μνήμη του Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος ταύτισε τη ζωή του με τη φωτογραφία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε τον Θεό για τα χρόνια του στην Ίμβρο και στη Χάλκη και για τη μακρά πατριαρχική του πορεία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση θα έχει πολλούς επισκέπτες νέους και παιδιά.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων Νικηφόρος και ο εμπνευστής της έκθεσης, εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης φωτογράφος, Κωνσταντίνος Τερψίδης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου 2022 συνόδευσαν μουσικά μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης.