Κυριακή 26 Μαΐου 2019
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Πρόκειται για την υπόθεση οικοπέδου που επρόκειτο να κατασκευαστεί νηπιαγωγείο, ωστόσο η Εκκλησία θέτει προσκόμματα σε μια τέτοια προοπτική.

Μια κόντρα ετών μεταφέρθηκε στη βουλή με τη μορφή ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Ο λόγος για την έκταση 850 τ.μ. μεταξύ των οδών Χατζή – Παραλιακής - Φιλοποίμενος - Ανωνύμου, που ανήκε στην Εκκλησία αλλά χαρακτηρίστηκε ως χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου, όμως η Εκκλησία προσέφυγε σε άρση της απαλλοτρίωσης λόγω καθυστέρησης καταβολής αποζημίωσης από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
         
Πρόκειται για απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης το 1988, όπου τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στις εν λόγω οδούς και χαρακτηρίστηκε ο χώρος ως ανέγερσης νηπιαγωγείου.   
           
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το 2005 η Εκκλησία αιτήθηκε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε η έκταση να αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να μετατραπεί σε οικοδομήσιμη. Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με την αρ.40427/3-10-2006 απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού. Λόγω της επιμονής της Εκκλησίας, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης του οικοπέδου, που κυρώθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλλά με την 1554/16-7-2009 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέμεινε στο χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου ανέγερσης σχολείου και  ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και τη Ν.Α.Θ. με σκοπό την απαλλοτρίωση του οικοπέδου και τη μετεγκατάσταση του 26ου διθέσιου νηπιαγωγείου, δεδομένου ότι υπάρχουν οι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις: α) η πολεοδομική αναγκαιότητα, καθόσον ο χώρος βρίσκεται στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, όπου υπάρχει έλλειψη 1.635  τ.μ. γης για νηπιαγωγεία, β) η δυνατότητα νέας απαλλοτρίωσης, με την καταβολή αποζημίωσης 800.000 ευρώ, σύμφωνα με την 149/21-6-2010 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, η Εκκλησία εναντιώνεται στον επαναχαρακτηρισμό του χώρου, ισχυριζόμενη ότι δεν συντρέχουν τα κριτήρια  καταλληλότητας και επιλογής χώρων για δημόσιο διδακτήριο, παραπέμποντας σε μία άσχετη με τα νηπιαγωγεία Υπουργική Απόφαση.

«Επιμένει να εκμεταλλευθεί οικονομικά το οικόπεδο με την ανέγερση πολυκατοικίας, παρόλο που αυτό περιήλθε στην κατοχή της με ανταλλαγή άγονων αγροτικών εκτάσεων. Πώς μπορεί ένας χαρακτηρισμένος για κοινωφελή χρήση χώρος, όπως το συγκεκριμένο οικόπεδο, να αποτελεί αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής ανάμεσα σε δύο φορείς του Δημοσίου; Γι’ αυτό, πολίτες της περιοχής, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν την οικοδόμηση του οικοπέδου, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και αναμένουν την έκδοση θετικής απόφασης», αναφέρει το κείμενο της ερώτησης.
    
Μάλιστα επισημαίνεται πως  ενώ έχει θεσπιστεί η δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση και τα παιδιά από 4 ετών μπορούν να φοιτούν στα νηπιαγωγεία της χώρας, το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού δεν υπάρχουν χώροι για νηπιαγωγεία.

«Είναι αδιανόητο σε ένα Δήμο, με πραγματικό πληθυσμό πάνω από 365.000 κατοίκους,  να αποχαρακτηρίζονται οικόπεδα που είχαν κριθεί  κατάλληλα για σχολική στέγη! Είναι τραγικό ότι τα προνήπια στο Δήμο Θεσσαλονίκης μένουν έξω από την υποχρεωτική φοίτηση και αναγκάζονται να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή να παραμείνουν στο σπίτι τους!», τονίζουν οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος.
    
Οι βουλευτές, αναφερόμενοι στην  Ε΄ Δημοτική Κοινότητα κάνουν λόγο για μια πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή που κάνει αδήριτη την ανάγκη ίδρυσης νηπιαγωγείου, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να φοιτούν σε δημόσια ιδρύματα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην χαθεί ούτε ένα οικόπεδο από τα ελάχιστα που απέμειναν για σχολική στέγη,  εφόσον υπάρχει  ζήτηση», καταλήγουν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ