Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στην κυκλοφορία από αύριο η οδός Βενιζέλου στο τμήμα πάνω από την Εγνατία

Με την ολοκλήρωση των εργασιών των αρχαιολογικών υπηρεσιών ανοίγει και πάλι η Βενιζέλου με μια λωρίδα κυκλοφορίας και στο κομμάτι πάνω από την Εγνατία

Ανοίγει αύριο επιτέλους η οδός Βενιζέλου στο τμήμα από την Εγνατία προς την Αγίου Δημητρίου -μία λωρίδα ελάχιστου πλάτους 3,65 μέτρων-, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς η «Αττικό Μετρό ΑΕ» είναι έτοιμη να παραδώσει στην κυκλοφορία το τελευταίο αποκλεισμένο κομμάτι του δρόμου.

Σήμερα γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις με την Τροχαία και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους φωτεινούς σηματοδότες και ο δρόμος θα δοθεί από αύριο Πέμπτη στην κυκλοφορία για τα οχήματα, αφού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους. Το εν λόγω τμήμα της Βενιζέλου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το μεσημέρι.

Η Βενιζέλου στο τμήμα από την Εγνατία προς την Ιουστινιανού αναμένεται να έχει μια λωρίδα κυκλοφορίας, όπως και στο τμήμα κάτω από την Εγνατία μέχρι τη Βαλαωρίτου, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό.



Ο δρόμος σε όλο το πλάτος του θα δοθεί στην κυκλοφορία μόνον όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Αττικό Μετρό ΑΕ», οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου προχωρούν όχι απλώς με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αλλά με ρεκόρ ταχύτητας, καθώς ήδη τρυπήθηκαν οι σήραγγες και πλέον τα συνεργεία έφτασαν στον πυθμένα του σταθμού, εκεί που υπάρχει το όρυγμα που είχε ανοιχτεί από τους μετροπόντικες. Οι εκσκαφές ολοκληρώθηκαν μάλιστα μόλις απομακρύνθηκαν οι αρχαιότητες και αξιολογήθηκαν τα ευρήματα στα επόμενα στρώματα.

Το επίπεδο -4 (τελευταίο υπόγειο) είναι εκεί όπου αρχίζουν πλέον να στρώνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές, η λεγόμενη επιδομή, που ουσιαστικά θα συνδέσει τον σταθμό Βενιζέλου με τη γραμμή προς τον Ν. Σ. Σταθμό από τη μια και με τη γραμμή προς τη Ν. Ελβετία από την άλλη. Μόλις τοποθετηθεί και η επιδομή θα αρχίσει η κατασκευή των υπόλοιπων επιπέδων και συνολικά οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του Μαρτίου του 2023. Από τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου του επόμενου έτους θα αρχίσει και η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο επίπεδο -1, το οποίο μέχρι τότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί.

Το ίδιο διάστημα και με την ολοκλήρωση της σύνδεσης της βασικής γραμμής στο σύνολό της, στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου, θα αρχίσουν και τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών σε όλο το μήκος πλέον της βασικής γραμμής. Μέχρι σήμερα δοκιμαστικά δρομολόγια πραγματοποιούνται από τη Νέα Ελβετία μέχρι το σταθμό Σιντριβάνι και πίσω.

Μετά και την αυριανή απόδοση της Βενιζέλου στην κυκλοφορία απομένει στο επίπεδο του δρόμου η αποδέσμευση των χώρων που καταλαμβάνουν τα εργοτάξια του μετρό στην οδό Σόλωνος (Μαρτίου) και στην οδό Μοναστηρίου (Ν. Σ. Σταθμός).