Skip to main content

Στις 28 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη τα εμβόλια-Την επομένη εμβολιασμοί στο ΑΧΕΠΑ

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης θα είναι το πρώτο νοσοκομείο της πόλης όπου θα διενεργηθούν εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού.

Για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα μας μίλησε σήμερα Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μικρή παρτίδα από την εταιρία Pfizer/Biontech, των 9.750 δόσεων. Την επόμενη μέρα 27/12 θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, Ευαγγελισμός, Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσειο και στο Ασκληπιείο της Βούλας».

Διαβάστε ακόμη: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/Biontech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, την επόμενη μέρα 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς όπως το ΠΝ Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο ΠΝ Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως 30 Δεκεμβρίου θα παραληφθεί την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας  με βάση την κεντρική Ευρωπαϊκή Συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έχω το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις, 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχουν παραληφθεί μόνο από την Pfizer/Biontech, 1.265.550 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία Astra Zeneca.

«Άρα είναι εμφανές όσο προχωράμε, όσο περισσότερες εταιρείες θα λαμβάνουν έγκριση, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η κατανομή των δόσεων και η διενέργεια των πρώτων εμβολιασμών θα γίνει με βάση τις οδηγίες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, ενώ οι υγειονομικοί και οι οίκοι ευγηρίας θα είναι στις πρώτες ομάδες.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό του εθνικού πληθυσμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως με βάση των μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων, αναμένεται η πλατφόρμα των αυτόματων ραντεβού να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι τρόποι κλεισίματος ραντεβού θα είναι είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr (το site από αύριο θα είναι σε λειτουργία), είτε μέσω φυσικών καναλιών όπως πχ τα φαρμακεία της γειτονιάς ή στα ΚΕΠ, να κλείνουν ραντεβού.