Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο 61% η πληρότητα στις ΜΕΘ, επιβράδυνση στη μείωση κρουσμάτων

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους - Ισχυρό καμπανάκι για την Αττική και μεμονωμένες περιοχές.

Στο 61% βρίσκεται η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός των λοιμώξεων που καταγράφεται στην πόλη παρουσιάζει πτώση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Ίσως να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε κάτω από την μάσκα μας, καθώς δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας το καμπανάκι για την Αττική. Όπως είπε, στην εν λόγω περιοχή συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένας στους τρεις ασθενείς με covid-19 διαμένει στην Αττική. Την ιδιαίτερη ανησυχία της εξέφρασε για τη Δυτική Αττική και τον Κεντρικό Τομέα. Ο δείκτης Rt στην Αττική, όπως είπε, είναι 0,91 και σημαντικά χαμηλότερος στη Β.Ελλάδα. Η πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 55% και στη Θεσσαλονίκη 61%.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε μεμονωμένες περιοχές λόγω μικρών συρροών σε εργασιακούς χώρους ή λόγω οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά την διάρκεια των εορτών, «που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην οδηγηθούμε σε έκρηξη κρουσμάτων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη», είπε χαρακτηριστικά.

Για ήπιες αυξομειώσεις στην Αττική έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι βελτιωμένος καθώς και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται αν και με αργό ρυθμό, πρόσθεσε. «Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση με 15% μείωση στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Στην Αττική δείχνει σταθεροποίηση ο αριθμός των λοιμώξεων, όπως και στη Θεσσαλονίκη, με πτώση 10% από την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία όμως ήταν με βραδύτερο ρυθμό από εκείνη την περίοδο. Μείωση παρουσιάζεται και στις διαγνώσεις των 65+.

Με βάση όλα αυτά μπορούμε σταδιακά να επανεκκινήσουμε δραστηριότητες κοινωνικής και οικονομικής φύσης, πρόσθεσε ο καθηγητής. «Έχουμε καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες. Ο περισσότερος κόσμος έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τηρεί σωστά όλα τα μέτρα. Στον μαραθώνιο της πανδημίας όμως, δεν έχουμε περάσει το νήμα του τερματισμού. Πολλοί ρωτούν πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό; Η απάντηση είναι πως πρέπει να αντέξουμε για λίγους ακόμα μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο ευρύς πληθυσμός και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ως τότε πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε στο απόλυτο τα μέτρα προστασίας» τόνισε.