Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υψηλές πληρότητες Πρωτοχρονιά, ανησυχία για Χριστούγεννα

Μειωμένες οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης – Γυρνούν την πλάτη, φέτος, οι Τούρκοι τουρίστες

Γενναιόδωρος φαίνεται να είναι ο Άι Βασίλης και τη φετινή χρονιά για τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης καθώς οι μέχρι στιγμής κρατήσεις δείχνουν πως η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης την Πρωτοχρονιά θα αγγίξει το 85-90%.

Πιο ‘ασθενική’ είναι η εικόνα για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ωστόσο, όπως λένε γνώστες της τουριστικής αγοράς, η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε δημοφιλή προορισμό κατά κύριο λόγο για την Πρωτοχρονιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι τουρίστες την επιλέγουν για να  απολαύσουν τις ομορφιές και τη γαστρονομία της. Φέτος η πλειονότητα των τουριστών που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά είναι Βαλκάνιοι.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος «οι πρώτες ενδείξεις για την πληρότητα των Χριστουγέννων στα ξενοδοχεία της πόλης δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Το ποσοστό δείχνει να διαμορφώνεται στο 70% για τις συγκεκριμένες ημέρες, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στο 80%. Μάλιστα οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με πέρυσι, είναι κατά τι χαμηλότερες». Για τις ημέρες των Χριστουγέννων οι Έλληνες είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη, ενώ, ένα χρόνο πριν, ήταν πολλοί και οι ξένοι τουρίστες που την είχαν επιλέξει ως τον εορταστικό τους προορισμό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι τιμές των ξενοδοχείων, μέσα από μία μεγάλη γκάμα που μπορεί να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος - ανάλογα με τον προϋπολογισμό, που έχει κάνει για το ταξίδι του - τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της Πρωτοχρονιάς, γεγονός που έχει κινητοποιήσει, ενδεχομένως, και τον εσωτερικό τουρισμό.  

Λιγότεροι, φέτος, οι Τούρκοι  

Εκείνοι που φέτος, μετά από αρκετά χρόνια που δήλωναν θαυμαστές της νύμφης του Θερμαϊκού, δείχνουν να της γυρνούν την πλάτη είναι οι Τούρκοι. Κάποιοι εξ αυτών φέτος, όπως λένε εστιάτορες που τις ημέρες των εορτών δούλευαν, τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο, με Τούρκους τουρίστες, επέλεξαν ως προορισμό την Αθήνα,  ενώ κάποιοι άλλοι όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΞΘ επηρεάστηκαν από την ισοτιμία ευρώ - λίρας. Το γεγονός πως η διαμορφωθείσα ισοτιμία είναι σχεδόν 1 προς 6 κάνει πολλούς εν δυνάμει Τούρκους τουρίστες να αποφύγουν τη χώρα μας επιλέγοντας προορισμούς που είναι περισσότερο οικονομικοί.     

Την ίδια ώρα, και η ανασφάλεια που είχε δημιουργηθεί λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την επίθεση, το Γενάρη του 2017, σε δημοφιλές κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, που βύθισε τη χώρα στον τρόμο και παρέσυρε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, είχε ωθήσει πολλούς Τούρκους να επιλέγουν τη χώρα μας.

Η «ματωμένη» μάλιστα Πρωτοχρονιά του 2017 καθώς και μία σειρά άλλων γεγονότων που σημειώθηκαν στη γειτονική χώρα είχαν σαν αποτέλεσμα η Τουρκία να χάσει μερίδιο από την τουριστική πίτα. «Όταν επανέρχεται το αίσθημα της ασφάλειας, όλα ξεχνιούνται. Η Τουρκία ξαναγίνεται ανταγωνιστική τουριστικά, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει πανελλαδικά σαν κλάδο» σημειώνει ο κ. Μανδρίνος. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του ΕΞΘ για το οκτάμηνο του 2018 αναφορικά με τις εθνικότητες που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη, οι Τούρκοι τουρίστες διολίσθησαν από τη 2η θέση που κατείχαν το 2017, στην 6η. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους Ρώσους τουρίστες καθώς και αυτοί έχασαν δύο θέσεις στην κατάταξη του οκταμήνου και βρέθηκαν στη 9η θέση από την 7η που διατηρούσαν το 2017. Αξίζει να σημειωθεί πως Τούρκοι και Ρώσοι τουρίστες θεωρούνται ως οι τουρίστες που αφήνουν αρκετά χρήματα στις πόλεις που επισκέπτονται.