Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο CTY Greece του Ανατόλια οι εγκληματολόγοι του μέλλοντος

Το Κέντρο για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια προσφέρει μαθήματα όπως νανοτεχνολογία και βιοϊατρική, μέχρι και εγκληματολογία

Της Καλλιόπης Καλύμνιου

Θερινό πρόγραμμα... εγκληματολογίας, κι όχι μόνο, για τους μαθητές όλης της Ελλάδας και της Κύπρου προσφέρει το Κέντρο για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2013 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την τεχνογνωσία στην εκπαίδευση μαθητών με υψηλές ακαδημαϊκές ικανότητες του Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Συνολικά στο πρόγραμμα CTY έχουν λάβει μέρος 6.000 παιδιά, ενώ κάθε χρόνο, πλην της πανδημίας, στα θερινά προγράμμα συμμετέχουν 400 παιδιά.

Μιλώντας στη Voria.gr, η διευθύντρια του CTY Greece, δρα Γεωργία Τσουλφά, ανέφερε ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ για τα μαθήματα που προσφέρονται, όπως αυτό της εγκληματολογίας, καθώς για να μπουν στο πρόγραμμα δίνουν εξετάσεις κι έπειτα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό με τα μαθήματα που τους ελκύουν περισσότερο. Ταυτόχρονα, η κ. Τσουφλά επισήμανε πως τα παιδιά που συμμετέχουν στα θερινά προγράμματα, όπως αυτό της εγκληματολογίας, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες, όπως είναι η κριτική σκέψη, παράλληλα, φυσικά, με γνώσεις επάνω σε μαθήματα όπως η Φυσική και η Χημεία.

«Κανένας δεν θα τα συγκρίνει με άλλους, ο καθένας μετράει τη δική του πρόοδο. Το ζητούμενο είναι η πορεία τους και το πώς σκέφτονται όταν λύνουν ένα πρόβλημα και τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουν το κάθε θέμα», επισήμανε η διευθύντρια του CTY, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό καλοκαιρινό πρόγραμμα, αλλά ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο τα παιδιά βελτιώνουν τις κοινωνικές τους εμπειρίες.

Η εγκληματολογία... εν δράσει

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο μάθημα της εγκληματολογίας μαθαίνουν συνεχώς καινούργιες πληροφορίες που αφορούν κυρίως τις θετικές επιστήμες, καθώς καλούνται να συλλέξουν στοιχεία από «σκηνές εγκλημάτων» που έχουν δημιουργηθεί στο Κολλέγιο Ανατόλια και να αναλύσουν τις ουσίες που έχουν βρεθεί στον τόπο των εγκλημάτων αυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σκηνές εγκλημάτων έχουν σχεδιαστεί με λεπτομέρεια και περιέχουν από ψεύτικες κηλίδες αίματος μέχρι και «πτώματα», ώστε να προσφέρουν στους μαθητές μία όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή εμπειρία, αναφορικά με τις αρμοδιότητες ενός εγκληματολόγου.

Ο Χρήστος, που είναι μαθητής της β' λυκείου και παρακολουθεί το μάθημα της εγκληματολογίας, αναφέρει ότι φέτος υπήρχαν τρεις σκηνές εγκλήματων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, από τις οποίες οι συμμετέχοντες σύνέλεξαν στοιχεία και έπειτα τα ανέλυσαν. Η ανάλυση των εγκληματολογικών στοιχείων πραγματοποιείται στο κτήριο Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020 και στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας.

«Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι η σύνδεση που γίνεται ανάμεσα στη Χημεία και στα εγκλήματα», δήλωσε ο Χρήστος.

Συμμετοχές από όλην την Ελλάδα

Μόνο φέτος τα θερινά προγράμματα του CTY Greece παρακολούθησαν 250 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείο, ενώ το 30% των συμμετεχόντων ήρθε από την περιφέρεια και τα νησιά της Ελλάδας και από της Κύπρου.

Αναλυτικότερα, τα μαθήματα που προσφέρονται ειναι τα εξής:

Για μαθητές/τριες (Α΄ Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου)
• Διά ζώσης θερινά προγράμματα
Αθήνα: Πιθανότητες & Θεωρία Παιγνίων (Θετικές Επιστήμες), Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας (Ανθρωπιστικές Επιστήμες)
Θεσσαλονίκη: Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, CSI@CTY,
Γενετική, Πιθανότητες & Θεωρία Παιγνίων (Θετικές Επιστήμες), Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας (Ανθρωπιστικές Επιστήμες).
• ONLINE Synchronous: Μετράμε Xωρίς να Mετράμε, Βιοϊατρική Τεχνολογία: Μια Ματιά στην Ιατρική του Μέλλοντος (Θετικές Επιστήμες), Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας (Ανθρωπιστικές Επιστήμες)

Για μαθητές/τριες Δημοτικού (Γ’ – ΣΤ΄Δημοτικού)
• Διά ζώσης θερινά προγράμματα
Αθήνα: Επιστήμη & Μηχανική, Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης (Θετικές Επιστήμες), Ηνωμένα Έθνη και Γεωγραφία: Άλλαξε τον Κόσμο, Θέλεις να Γίνεις Επιστήμονας (Θετικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες)
Θεσσαλονίκη: Νανοτεχνολογία: Μικρόκοσμοι εν δράσει!, Ο Συναρπαστικός Κόσμος των Πιθανοτήτων (Θετικές Επιστήμες), Αριθμοί: Από το Μηδέν ως το Άπειρο (Θετικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες).
• ONLINE Synchronous
Ακαδημία ΥπερΗρώων (Θετικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες)

Το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η προσβασιμότητα, επισήμανε η διευθύντρια του CTY Greece, για αυτό και το 51% των συμμετεχόντων έλαβαν υποτροφία και μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν.

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρα Πάνος Βλάχος, δήλωσε ότι «το σχολείο προσπαθεί να έχει αποτύπωμα στην κοινωνία» και πρόσθεσε κι ότι το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει ένα κενό της χώρας καθώς κι ότι «το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται μες στην καρδιά μας». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Κολλεγίου ανακοίνωσε ότι το Ανατόλια πραγματοποιεί ένα πενταετές πρόγραμμα, το οποίο θα λήξει το 2023, και θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των θέσεων του οικοτροφείου της δευτεροβάθμιας. Το πρόγραμμα, πρόσθεσε, είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και γίνεται αποκλειστικά με δωρεές και δεν επιβαρύνει με οποιονδήποτε τρόπο τους γονείς των παιδιών.

Όσον αφορά το CTY Greece, ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι από την έναρξη του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά έχουν τετραπλασιαστεί οι συμμετοχές των παιδιών, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Τέλος, ο πρόεδρος του Κολλεγίου επισήμανε ότι «αποστολή μας κάθε χρόνο να φέρνουμε κάτι καινούργιο και προσβάσιμο σε όλους».

Μελέτη SROI για τον αντίκτυπο των προγραμμάτων

Η διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς Βασιλική Αδαμίδου, αναφερόμενη στη στήριξη που δείχνει σταθερά για χρόνια η εταιρεία απέναντι στα θερινά προγράμματα του CTY Greece, επισήμανε ότι, παρά την πανδημία, η Lidl Ελλάς συνέχισε τον σχεδιασμό των προγραμμάτων, για να δώσει κι ένα κίνητρο στις νέες γενιές. Σημειώνεται ότι πέρσι τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, ενώ φέτος το CTY Greece ήταν το μόνο κέντρο παγκοσμίως που πραγματοποίησε δια ζώσης μαθήματα. Τέλος, η κ. Αδαμίδου ανέφερε ότι η Lidl Ελλάς θα πραγματοποιήσει μία μελέτη SROI (Social Return on Investment), με στόχο να δημιουργηθεί μία έκθεση για τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο των προγραμμάτων του Κέντρου στην κοινωνία.