Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο Ισλαχανέ ομαδική έκθεση έργων τέχνης με τίτλο Waste Not

H oμαδική εικαστική έκθεση Waste Not των Δημήτρη Ανυφαντάκη, Γιώργου Μπαρδάκα, Ζέφης Τιφτικτσόγλου εγκαινιάζεται στις 18 Μαϊου

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση εγκαινιάζεται στον ιστορικό βιομηχανικό Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στην Άνω Πόλη με τίτλο Waste Not και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 26 Αυγούστου.

Ο κόσμος δεν είναι πια ένα συμπαγές αντιληπτικό αντικείμενο, αλλά μια διαρκής επικοινωνιακή κατάσταση για όλα αυτά που βιώνουμε. Αφορμή για την οργάνωση της έκθεσης απετέλεσε το βιβλίο «Η διαλεκτική της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το βιομηχανικό χρηστικό αντικείμενο» της δρ. Βίκυς Κερτεμελίδου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση. Η έκθεση συνάδει με το πνεύμα της μόνιμης έκθεσης του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ, πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, αρμοδιότητας ΥΝΜΤΕΚΜ, και εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Η έκθεση θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

«Οι τρεις καλλιτέχνες στην έκθεση WASTE NOT συνδιαλέγονται με το θεατή μέσα από θραύσματα υλικών, κοινών αντικειμένων και εννοιών, με έμφαση στη δημιουργική επανάχρηση (up cycling). Μέταλλο, χαρτί, ξύλο: ακατέργαστα, ασήμαντα και ευτελή υλικά μεταλλάσσονται σε αισθητικά προϊόντα με πνευματική ενέργεια. Στόχος είναι η μέσω των αισθήσεων βίωση και κριτική προσέγγιση της καλλιτεχνικής πράξης. Ο θεατής καλείται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του απέναντι στα έργα τέχνης συνειδητοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Βίκυ Κερτεμελίδου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 18 Μαϊου στις 7 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα πάρουν μέρος οι: Ελένη Μπίντση, Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΛΕΜΜΘ, Αρχαιολόγος Μουσειολόγος, Βενετία Κουτσού, Καθηγήτρια εφαρμογών ΔΙΠΑΕ, Ενδυματολόγος - Σχεδιάστρια Μόδας, Βίκυ Κερτεμελίδου, Επίκουρη καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, δρ. Αρχιτέκτων Μουσειολόγος.