Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από 350 ευρώ το μήνα οι κατοικίες για φοιτητές στο κέντρο

Έλλειψη μικρών, οικονομικών κατοικιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλάζουν τα δεδομένα – Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Το κυνήγι για τη φοιτητική κατοικία καλά κρατεί με πρώτους και καλύτερους τους φοιτητές που επιθυμούν να αλλάξουν σπίτι, τους αριστούχους που είναι βέβαιοι για το που περνούν αλλά και τους υπόλοιπους, πλέον, φοιτητές που βρίσκονται στην αναζήτηση.

Την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων θα κορυφωθεί η ζήτηση, με γονείς και φοιτητές να προσπαθούν να βρουν οικονομική, σε καλή κατάσταση κατοικία, κοντά στα πανεπιστήμια.

Πόσο εφικτό είναι όμως;

Η αλματώδης εξάπλωση των Airbnb, όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, έχει αλλάξει άρδην το χάρτη της φοιτητικής στέγης, με το κέντρο της Θεσσαλονίκης και δή κάτω από την οδό Εγνατία, στο κομμάτι μεταξύ Αγγελάκη – Βενιζέλου, περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλή και στον φοιτητόκοσμο, να είναι πλέον απλησίαστη.

«Οι περισσότεροι αναζητούν κατοικία, με ενοίκιο που δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ, ωστόσο κάτι τέτοιο για το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν ανέφικτο. Την τελευταία διετία, λόγω της εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλές κατοικίες ανακαινίστηκαν, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων έως και 25%. Την ίδια ώρα αρκετοί επέστρεψαν στο κέντρο από τα προάστια στα οποία ζούσαν. Σταδιακά περιορίστηκε ο αριθμός των κατοικιών και δη των μικρών που είναι προς ενοικίαση» τονίζει ο Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος, επισημαίνοντας πως κάποιες από τις κατοικίες που ανακαινίστηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση, επέστρεψαν στη μακροχρόνια, ωστόσο επειδή είναι επιπλωμένες το ύψος του ενοικίου ανεβαίνει.

Το αποτέλεσμα είναι μικρές κατοικίες, αν είναι επιπλωμένες και ανακαινισμένες, στην πυρίκαυστη ζώνη, να νοικιάζονται από 400 έως 450 ευρώ, ενώ αν δεν διαθέτουν έπιπλα και εξοπλισμό από 350 έως 400 ευρώ.  

Απόσβεση της ανακαίνισης

Συνήθως μία ανακαίνιση κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να θέλει να κάνει απόσβεση των χρημάτων που διέθεσε για την επένδυση. Είναι ενδεικτικό πως διαμερίσματα που σήμερα νοικιάζονται προς 400 ευρώ, στην περίοδο της κρίσης, και πριν γίνει η ανακαίνιση τους, μπορεί να μισθώνονταν 180 ευρώ , ωστόσο η κατάσταση στην οποία βρισκόταν δεν ήταν ελκυστική για τον εν δυνάμει ενοικιαστή, με αποτέλεσμα να μένει στα αζήτητα.  

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, πολλοί είναι οι φοιτητές που μετακινούνται από την αρχική τους επιλογή προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη τιμή και στρέφονται στην Κασσάνδρου, στη Χαριλάου, στην Τούμπα ή στους Αμπελόκηπους. Όσο οι φοιτητές απομακρύνονται από το κέντρο μπορούν να βρουν καλές κατοικίες και με 250 ευρώ.

Σε αυτό, πάντως, που συνηγορούν άνθρωποι της αγοράς είναι πως πλέον διατίθενται σπίτια ανακαινισμένα, επιπλωμένα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, με συνέπεια και τα μισθώματα να αυξάνονται.