Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο κόκκινο τα νοσοκομεία - Κίνδυνος να κλείσουν πάλι κλινικές

Με γεμάτες τις ΜΕΘ ολοκληρώνονται καθημερινά οι εφημερίες - Ισορροπία ανάμεσα στον κορωνοϊό και στην κοινή νοσηλεία αναζητούν οι υγειονομικές αρχές

Προ των πυλών είναι ο κίνδυνος να κλείσουν χειρουργικές μονάδες και κλινικές της κοινής νοσηλείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν λένε να υποχωρήσουν.

Καθημερινά τα νοσοκομεία ολοκληρώνουν τις εφημερίες τους με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ, ενώ τις τελευταίες ημέρες χρειάστηκε να διακομιστούν περιστατικά διασωληνωμένων ασθενών σε περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας. Και μπορεί αυτό να εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου όταν είναι κατειλημμένες όλες οι κλίνες, ωστόσο είναι ενδεικτικό της ασφυξίας που επικρατεί και πάλι στο σύστημα υγείας της πόλης.

Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει σταθερός στις 25 με 30 ανά εφημερία, ενώ δεν έχει αυξηθεί ούτε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Παρά την οριακή κατάσταση, μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί αναγκαίο να κλείσουν κλινικές ούτε να αναβληθούν χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να ενισχυθούν οι περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες για τη διαχείριση της πανδημίας. Οι μόνες αλλαγές που έγιναν είναι οι συγχωνεύσεις κάποιων χειρουργικών μονάδων, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αυτό είναι μία συνειδητή επιλογή, καθώς, με δεδομένο ότι πλέον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια, κρίνεται πως δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι νοσοκομειακές μονάδες των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Ο σχεδιασμός είναι να διατηρούν την ίδια δυναμική οι παθολογικές κλινικές και οι ΜΕΘ, όσο βέβαια το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, που συνιστούν δυναμική και ευμετάβλητη παράμετρο. «Είμαστε στο 100% της πληρότητας στις κλίνες που διαθέτουμε. Δεν θέλουμε όμως να φτάσουμε στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020, όταν κάναμε ΜΕΘ-covid όσες μονάδες… διέθεταν οξυγόνο και δεν είχαμε κλίνες για την κοινή νοσηλεία», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι εύθραυστη και σε ενδεχόμενη νέα έξαρση των κρουσμάτων θα χρειαστεί να δοθούν πάλι κλίνες ΜΕΘ από την κοινή νοσηλεία, όπως έγινε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Άλλωστε, με την έλευση του χειμώνα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους υγειονομικούς είναι φυσικά το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου και η εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να γίνει κανονικά η παρέλαση. Εκτιμούν ότι οι περσινές εκδηλώσεις ήταν η βασική αιτία της μεγάλης διασποράς σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και σημειώνουν ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά τα δεδομένα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αγκάθι οι αναστολές

Τις συνθήκες στα νοσοκομεία της πόλης επιδεινώνει ο σημαντικός αριθμός των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας μετά την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν γίνει περιορισμένες αντικαταστάσεις εργαζομένων, κυρίως σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στην περίπτωση των γιατρών δεν έγινε σχεδόν καμία αντικατάσταση, καθώς δεν είναι εύκολο να υπογράψει κάποιος σύμβαση μόνο για τρεις μήνες. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν θεωρείται μεγάλο, καθώς είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός όσων δεν εμβολιάστηκαν ή δεν νόσησαν.

Ειδικά για την έλλειψη αναισθησιολόγων, που αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτή διευθετείται προς το παρόν με μετακινήσεις μεταξύ υγειονομικών περιφερειών. Ήδη μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσουν να εργάζονται δύο αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο των Σερρών κι ένας σε αυτό της Δράμας, στα δύο δηλαδή νοσοκομεία που αντιμετώπιζαν το σοβαρότερο πρόβλημα, ενώ άλλοι τρεις θα προστεθούν στο δυναμικό του μέσα στον Νοέμβριο. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν τα τακτικά χειρουργεία για τη διενέργεια επεμβάσεων, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις εφημερίες. Οι εσωτερικές αυτές μετακινήσεις ήταν στον σχεδιασμό από το καλοκαίρι, αλλά «πάγωσαν» με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και μέχρι να γίνει πλήρης καταγραφή των ελλείψεων στα νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών.