Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο σφυρί μεγάλες μονοκατοικίες στις ακριβές περιοχές

Στο 1/3 έχει πέσει η εμπορική αξία των μεγάλων μονοκατοικιών στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκη. Σπίτια με κλειστή τη θέρμανση για λόγους οικονομίας.

Tα χρόνια της ευημερίας και η μετεγκατάσταση πολλών Θεσσαλονικέων σε μεγάλες μονοκατοικίες, στα βόρεια προάστεια του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχουν πλέον δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους τους, ανάλογα των τετραγωνικών μέτρων στα οποία είχαν επιλέξει να στεγάσουν τις οικογένειες και τα όνειρά τους.

«Το 40% και πλέον των κατοικιών αυτών, πωλείται έως και στο 1/3 της τιμής που είχαν προ κρίσης. Υπάρχουν μονοκατοικίες των 300 τ.μ. και μεγαλύτερες, που πωλούνται για 250.000 - 300.000 ευρώ, όταν στην καλή εποχή η τιμή τους ήταν στις 800.000 ευρώ ή και κοντά στο εκατομμύριο», αποκάλυψε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκη κ. Άγγελος Πασαλίδης.

Με την κρίση και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, σπίτια αυτής της κατηγορίας σε Πανόραμα, Ρετζίκι ή και Ωραιόκαστρο μένουν ουσιαστικά αχρησιμοποίητα αφού οι ιδιοκτήτες, για λόγους οικονομίας, δεν χρησιμοποιούν τη κεντρική θέρμανση.

Περιορίζονται, όπως είπε ο κ. Πασαλίδης, να χρησιμοποιούν ένα- δύο δωμάτια τα οποία τα θερμαίνουν με κάποια εναλλακτική μορφή, με σόμπες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομπούς ή ανάβοντας και το τζάκι αν αυτό είναι πρακτικό.

Όσον αφορά στην προσφορά ακινήτων, «τα πάντα πωλούνται, αρκεί να βρεθεί αγοραστής». Αλλά αγοραστής για τις μεγάλες και πολυέξοδες μονοκατοικίες δεν βρίσκεται, όπως δεν βρίσκονται πλέον αγοραστές και για τα μεγάλα αυτοκίνητα, που έχουν βγει για πώληση σε εξευτελιστικές τιμές.

Η τάση αυτή, δηλαδή της επιστροφής στο αστικό κέντρο και σε διαμερίσματα μεσαίας κάλυψης, έχει καταγραφεί εδώ και αρκετό καιρό και φυσικά είναι εύκολα εξηγήσιμη αφού στο υψηλό κόστος συντήρησης μίας μονοκατοικίας, προστίθεται και το κόστος των μετακινήσεων με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Τα χρόνια της ευμάρειας πέρασαν και έχουν αφήσει πίσω τους μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες- αλλά και τις τράπεζες αν δεν εξυπηρετούνται - και, απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εμπορικές αξίες.