Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 1,5 εκατ. η Βίλα Όλγα

Η ιταλική πρεσβεία προχωρά σε πλειστηριασμό για το διατηρητέο αρχοντικό της οδού Βασ.Όλγας 20. Οικονομικές προσφορές μέχρι τις 2 Μαΐου.

Σε δημοπρασία για την πώληση της Βίλας Όλγα, που στέγαζε το Ιταλικό προξενείο μέχρι το 1978 και σήμερα ρημάζει υπό το βάρος ετών εγκατάλειψης προχωρά η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα. Το διατηρητέο αρχοντικό της οδού Βασ.Όλγας 20 βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 1,513 εκατ.ευρώ και οι οικονομικές προσφορές πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιταλικό δημόσιο βρισκόταν ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τη μεταβίβαση της Βίλας στο Ίδρυμα Ωνάση, προκειμένου το ακίνητο να λάβει και πάλι ζωή και να αποδοθούν για χρήση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης όταν έγινε αποδέκτης του ενδιαφέροντος ιδιώτη επιχειρηματία. Έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία της δημοπρασίας, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 6 Μαΐου όταν θα ανοίξουν οι φάκελοι των υποψηφίων.

Το τριώροφο κτήριο με την περίτεχνη πρόσοψη χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού είναι συνολικής επιφάνειας 945 τμ και βρίσκεται σε οικόπεδο 1.845 τμ.

Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη το 1878 για τον γαλλικής υπηκοότητας Εβραίο έμπορο, Τζεμποργά. Τον Οκτώβριο του 1894, το ακίνητο πωλήθηκε στον Ισραηλίτη δικηγόρο Εμμανουήλ Ραφαήλ Σαλέμ.

Το 1915 μισθώνει τη βίλα το ιταλικό προξενείο και το 1924 την αγοράζει από τον Σαλέμ. Το ιταλικό προξενείο στεγάζεται στην έπαυλη έως τον σεισμό του 1978, οπότε το ακίνητο εγκαταλείπεται και παραμένει ερημωμένο μέχρι σήμερα.