Skip to main content

Στον αέρα δεκάδες ξενοδοχεία Sale & Lease Back - Ο μεγάλος κίνδυνος

Εκτός των μέτρων χρηματοπιστωτικής στήριξης βρίσκονται τα ξενοδοχεία Sale & Lease Back - Τι συμβαίνει ακριβώς, ο κίνδυνος για πλειστηριασμούς

Στον αέρα βρίσκονται για περισσότερο από έναν χρόνο δεκάδες ξενοδοχεία που λειτουργούν με το καθεστώς Sale & Lease Back, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα, όπως λένε εκπρόσωποι του χώρου, να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι ξενοδόχοι καταγγέλλουν δυσμενή μεταχείρηση, καθώς παρά το γεγονός πως λειτουργούν με συμβάσεις καθ΄όλα νόμιμες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις συγκεκρμένες περιπτώσεις ξενοδοχείων. Μάλιστα έχουν ενημερώσει κατ΄επανάληψη τους αρμόδιους υπουργούς και παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα κάποια λύση.   

Το Sale & Lease Back δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πουλήσουν σε μία εταιρεία leasing (κυρίως σε θυγατρικές τραπεζών) κάποιο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους και στη συνέχεια να το μισθώσουν από αυτήν. Η εταιρεία leasing αγοράζει το πάγιο από τον πελάτη και το εκμισθώνει στον ίδιο σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί (μίσθωμα, διάρκεια, πρόγραμμα αποπληρωμής κά).

Όπως λένε άνθρωποι του τουριστικού κλάδου, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το Sale & Lease Back σχετίζεται με τη μεγαλύτερη εξασφάλιση των τραπεζών και χρησιμοποιείται προκειμένου οι τράπεζες να έχουν την κυριότητα των ακινήτων και να είναι περισσότερο εξασφαλισμένες από το αν είχαν εγγράψει υποθήκες για μακροπρόθεσμα δάνεια. Όταν ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση και πληρωθούν οι δόσεις, τότε το ξενοδοχείο ξαναπερνά στα χέρια του αρχικού του ιδιοκτήτη.

Θα πρέπει να σημειθωθεί πως αν το Sale & Lease Back αντιμετωπιζόταν ως μίσθωση και όχι ως δάνειο, τότε θα έπρεπε να υπάρξει κούρεμα των «ενοικίων- δόσεων» που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία προς τις τράπεζες, σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o Χρήστος Καλιακάτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και έφορος της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης «στην αρχή του κορωνοϊού οι ξενοδοχειακές μονάδες ήταν ενήμερες στις υποχρεώσεις τους ενώ σήμερα βρίσκονται να χρωστούν ληξιπρόθεσμες δόσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποπληρώνουμε τις δόσεις χωρίς καμία βοήθεια. Δυστυχώς στο παιχνίδι μπαίνουν και τα funds, δημιουργώντας περεταίρω πίεση και ανασφάλεια».

Πλέον δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που λειτουργούν με το συγκεκριμένο καθεστώς και εκφράζουν την αγωνία τους για πιθανούς πλειστηριασμούς.

«Έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς,  χωρίς  όμως αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να έχουμε πτώση τζίρου 70% και να καλούμαστε να πληρώσουμε κανονικά τις δόσεις ενώ άλλοι όχι. Τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού» αναφέρει ο κ. Καλιακάτσος υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα ρυθμίζει το πρόβλημα, πριν να είναι πολύ αργά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.