Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον αέρα η λειτουργία δεκάδων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Πολλοί δημοτικοί σταθμοί δεν πληρούν τις νέες προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργίας – Παράταση της προθεσμίας προσαρμογής ζητούν οι δήμαρχοι

Με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους απειλούνται δεκάδες δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης, αλλά και της περιφέρειας, που εξακολουθούν να μην πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για τη λειτουργία τους.

Με το Προεδρικό Διάταγμα του 2017, που προβλέπει αυστηρούς όρους για την αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ ή σε νομικά τους πρόσωπα, οι δήμοι κλήθηκαν να εκσυγχρονίσουν τις κτηριακές υποδομές μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό ήταν αδύνατον, καθώς πολλοί από τους σταθμούς που παρέλαβαν από το κράτος ήταν αδύνατον να διαμορφωθούν, ώστε να πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, όπου λόγω της πυκνής δόμησης δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουν τους απαιτούμενους αύλειους χώρους.

Το θέμα έθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπρόεδρος του δ.σ. δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Είναι γνωστό ότι τους περισσότερους σταθμούς τούς παραλάβαμε από το κράτος με ό,τι κτήρια και αύλειους χώρους είχαν. Δεν ήταν ευθύνη των δήμων ότι κατασκευάστηκαν έτσι και δεν πληρούσαν τους όρους που απαιτούνται. Λόγω κορωνοϊού και μιας σειράς άλλων προβλημάτων που έχουν σχέση με τις μελέτες και τα έργα, δεν έγιναν οι προσαρμογές. Έτσι, υπάρχουν εκατοντάδες παιδικοί σταθμοί που από Ιούλιο και μετά θα βγουν εκτός νόμιμης λειτουργίας», ανέφερε ο δήμαρχος.

Το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κεντρικός δήμος επισήμανε ο αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης. «Το κέντρο της πόλης και όλος ο δήμος είναι έτσι δομημένος που δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις των χώρων που ορίζει ο νόμος. Άρα οι γονείς που ζουν στο κέντρο της πόλης είναι καταδικασμένοι και αυτοί και τα παιδιά τους», είπε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα πλήττει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, καθώς αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα πηγαίνουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Το δ.σ. της ένωσης αποφάσισε να θέσει το θέμα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που συνεδριάζει αύριο, με αίτημα να δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για την προσαρμογή των παιδικών σταθμών. Παράλληλα, προτείνεται τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, έτσι ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα σταθμοί που δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με τις διατάξεις που επιβλήθηκαν. Ειδικά για τα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε πως μπορεί να ελαστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο των αδειοδοτήσεων των παιδικών σταθμών, προκειμένου να συμπεριλάβει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν τα πολεοδομικά κέντρα. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ που προτείνει το εμβαδόν της αυλής να υπολογίζεται όχι με βάση το σύνολο των παιδιών, αλλά με βάση τα τμήματα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος επισημάνθηκαν επίσης τα πιθανά προβλήματα που θα προκαλέσει η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και των παιδικών σταθμών μέχρι τις 6 το απόγευμα, την οποία εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε πως η πρόταση, που αποτέλεσε αίτημα και της αυτοδιοίκησης, θα ανακουφίσει τα εργαζόμενα ζευγάρια, ωστόσο υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν κι έχουν σχέση με το ωράριο του προσωπικού και το επιπλέον μισθολογικό και λειτουργικό κόστος.