Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον δρόμο από σήμερα 233 πρόσφυγες-μετανάστες και 24 εργαζόμενοι στο «ESTIA»

Περισσότεροι από 230 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται μέσω «ESTIA» σε διαμερίσματα σε όλη την πόλη μένουν από σήμερα στον δρόμο

Τρόπους για να μη βρεθούν από σήμερα στον δρόμο περισσότεροι από 230 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα ανά το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αναζητούν οι φορείς – εταίροι του σχήματος REACT, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ESTIA», ένα στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία. Το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μειώσει σημαντικά από τις 16 Απριλίου τις θέσεις φιλοξενίας με στόχο το πρόγραμμα να λάβει οριστικά τέλος στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Όπως είχε γράψει προ μηνός η Voria.gr η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε στους εταίρους του προγράμματος με επιστολή την οποία απέστειλε στις 16 Μαρτίου ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μανώλης Λογοθέτης.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα «ESTIA» συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών και Καλαμαριάς καθώς και οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού, μέσω της Ανατολικής ΑΕ Συμμετέχουν επίσης οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS και το Φιλοξενείο. Σε συμμόρφωση της απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι φορείς-εταίροι του προγράμματος προχώρησαν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την απένταξη μισθωμένων διαμερισμάτων, ήδη από αύριο, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση, την περασμένη Τετάρτη, της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι συντονιστής - εταίρος του προγράμματος αποφασίστηκε να μην παραταθεί η μίσθωση 21 διαμερισμάτων, από τα συνολικά 73 τα οποία μισθώνονταν από την αρχή του 2022 έως και χθες και τα 95 που ήταν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αντίστοιχα στους άλλους δήμους τα διαμερίσματα μειώνονται: στον δήμο Νεάπολης Συκεών κατά 16 (απο 36 σε 20), στον δήμο Καλαμαριάς κατά 7 (από 19 σε 12) και στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού κατά 2 (από 7 σε 5). Στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος εγκαταλείπονται από σήμερα 46 διαμερίσματα, από τα 135 που μισθώνονταν έως χθες, και τα 176 που ήταν ώς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αριθμός διαμερισμάτων «ESTIA» στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Στα διαμερίσματα τα οποία αδειάζουν από σήμερα, διαμένουν 233 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μικρά παιδιά. Στον δήμο Θεσσαλονίκης εκτός διαμερισμάτων θα βρεθούν συνολικά 121 άτομα, στον δήμο Νεάπολης Συκεών 59, στον δήμο Καλαμαριάς 31, στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού 13 και άλλοι 9 στο Φιλοξενείο.

Φιλοξενούμενοι «ESTIA» στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Τις τελευταίες εβδομάδες, και ενόψει της περαιτέρω συρρίκνωσης του προγράμματος, αναζητήθηκαν τρόποι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην πεταχτούν στον δρόμο, έως ότου εκδοθούν οι αποφάσεις σχετικά με την αίτησή τους για τη χορήγη ή μη ασύλου. Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, «καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην βρεθούν στον δρόμο, αλλά να τακτοποιηθούν στα διαμερίσματα που απέμειναν. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες δυσκολίες για τους ίδιους καθώς σε μικρά διαμερίσματα θα πρέπει να στριμωχτούν οκτώ και δέκα άτομα».

Ο κ. Αβαρλής σημειώνει ότι με επιστολή του προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 9 Φεβρουαρίου είχε εκδηλώσει τη βούληση του δήμου Θεσσαλονίκης για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος, τη μη περαιτέρω μείωση των θέσεων φιλοξενείας και την ύπαρξη δυνατότητας αύξησης του αριθμού τους, μέχρι το πρόγραμμα να φτάσει στη δυναμικότητα που είχε έως την 31-12-2021. «Η πρόταση αυτή, όμως, δυστυχώς αγνοήθηκε», τονίζει.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, από τους περίπου 26.400 ωφελούμενους, οι οποίοι φιλοξενούνταν στο πλαίσιο του «ESTIA» έως τον περασμένο Αύγουστο, την 1η Ιανουαρίου 2022 ο αριθμός τους μειώθηκε στις 16.500, έως τις 15 Απριλίου 2022 περιορίστηκε περίπου στις 12.000 και από τις 16 Απριλίου συρρικνώνεται περαιτέρω, έως τις 10.382. Δηλαδή η συνολική μείωση ανέρχεται περίπου στο 60%.

Ανάλογη είναι και η μείωση στο προσωπικό το οποίο απασχολείται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Στην αρχική του ανάπτυξη, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης απασχολούνταν 95 άτομα (διοικητικοί, οικονομολόγοι, διερμηνείς, κοινωνικοί επιστήμονες, νοσηλευτές, παιδαγωγοί κ.λπ.) τα οποία έχουν μειωθεί πλέον στα 66 και από σήμερα θα πρέπει να φύγουν άλλοι 24. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια οι απολύσεις να περιοριστούν στο ελάχιστο, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των ωρών απασχόλησης και άρα και των αποδοχών τους, για όσους θα παραμείνουν στο πρόγραμμα.

Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «ESTIA» στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν ανάγκες για φιλοξενία Ουκρανών

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αιτιολογεί αυτή του την απόφαση για περιστολή και οριστική διακοπή του προγράμματος «ESTIA» λέγοντας ότι η σημαντική συρρίκνωση των νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας καθιστά περιττή τη διατήρηση τόσων θέσεων σε διαμερίσματα, από την ώρα, μάλιστα, που υπάρχουν κενές θέσεις σε κλειστές δομές προσφύγων.

Στο μεταξύ, όμως, τον τελευταίο ενάμιση μήνα γεννήθηκαν νέες ανάγκες εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ενδεικτικό ότι το τμήμα Υποστήριξης και Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Θεσσαλονίκης δέχεται σε καθημερινή βάση από τις 14 Μαρτίου 2022 και μέχρι σήμερα αιτήματα παροχής στέγασης και συναφή αιτήματα υποστήριξης από Ουκρανούς εκτοπισθέντες από τις πατρογονικές εστίες τους. Πραγματοποιείται καταγραφή του πληθυσμού των προσφύγων, διερεύνηση των βασικών και επειγόντων αναγκών τους, καθώς και λήψη σύντομου κοινωνικού ιστορικού, με στόχο την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των επειγόντων αιτημάτων τους και την ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 14-03-2022 έως και 31-03-2022 έχουν υποβληθεί 115 αιτήματα που αφορούν 305 πρόσφυγες εκ των οποίων 136 είναι παιδιά. Τα αιτήματα στην πλειονότητά τους αφορούν παροχή στέγης αλλά και χορήγηση τροφής, καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης. «Υπό την παρούσα συνθήκη καθίσταται επιβεβλημένη η αύξηση της δυναμικότητας του προγράμματος "ESTIA" ή σε κάθε περίπτωση η διατήρησή της και όχι η συρρίκνωσή της», αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Αβαρλής.