Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση Αρμενίων κατά της εισβολής στο Αρτσάχ (video)

Κρατώντας σημαίες της Αρμενίας και πλακάτ οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Λευκού Πύργου ζητούν να τερματιστεί η εισβολή στο Αρτσάχ.

Στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη κρατώντας σημαίες της Αρμενίας και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν το μήνυμα να τερματιστεί η εισβολή στο Αρτσάχ συγκεντρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου πλήθος Αρμενίων και όχι μόνο, για να διαμαρτυρηθούν για τις συρράξεις που σημειώνονται την τελευταία εβδομάδα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι αρμενική.

«Δεν θα επιδείξουμε καμιά ανοχή σε άλλη Γενοκτονία», «το Αρτσάχ είναι πατρώα γη» δήλωσαν εκπρόσωποι της αρμενικής νεολαίας, η οποία απηύθυνε το κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε ομιλίες τους από βήμα που είχε στηθεί στο κέντρο της πλατείας.

Η αρμενική κοινότητα της Θεσσαλονίκης καταδίκασε την εισβολή των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την τουρκική ανάμειξη υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη και ζήτησε από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν ρητά και έμπρακτα τη νέα αυτή σύγκρουση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ελληνοαρμενικού επιμελητηρίου ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει τις πτήσεις προς το Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας.

«Ήρθαμε στον Λευκό Πύργο για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας με την απροκάλυπτη αζερική επίθεση κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ» δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, Αρθούρος Αμπραχαμιάν και πρόσθεσε: «Ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπορέσει να λυθεί το ζήτημα. Ο πόλεμος και το να χάνουμε άσκοπα ζωές είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε καθόλου. Ελπίζουμε να προκύψει αυτός ο διάλογος και να προχωρήσουμε στην άμεση λύση του προβλήματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Σταματήστε την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν», «Αναγνωρίστε τη δημοκρατία του Αρτσάχ» αναφερόταν μεταξύ άλλων στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Στη μαζική κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, μέλη ποντιακών σωματείων κ.α.