Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον πάγο ο συνεδριακός τουρισμός - Μεγάλο πλήγμα για τα ξενοδοχεία

Προβληματικά και ανεπαρκή για την επανεκκίνηση του κλάδου χαρακτηρίζουν οι φορείς και οι επιχειρήσεις τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Παγωμένος παραμένει ο συνεδριακός τουρισμός, ένας από τους πιο δυναμικά ανερχόμενους κλάδους της οικονομίας της Θεσσαλονίκης μέχρι την πανδημία.

Τα συνέδρια είναι η τελευταία δραστηριότητα που ανακοινώθηκε ότι ανοίγει, ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 13ης Μαΐου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική επανεκκίνηση. Ταυτόχρονα, οι νέες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν σαφές χρονοδιάγραμμα κανονικής έναρξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να προγραμματιστούν συνέδρια ακόμα και για τον Σεπτέμβριο.

Ο συνεδριακός τουρισμός καθόλο το διάστημα της πανδημίας, λειτούργησε εκ των πραγμάτων μόνο διαδικτυακά, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα σε όλες τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τη φυσική παρουσία των συνέδρων και συνεπακόλουθα στην ίδια την οικονομία της πόλης. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέμεναν με μεγάλη αγωνία να οριστεί η ημερομηνία επανέναρξης των συνεδρίων, ωστόσο οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν, προκαλώντας τους μεγάλη αγωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει η καθυστέρηση αυτή όχι μόνο στα ξενοδοχεία της πόλης, αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους που εμπλέκονται, από τους διοργανωτές συνεδρίων, τις επιχειρήσεις που προσφέρουν οπτικοακουστικό εξοπλισμό και τα catering, μέχρι τα τυπογραφεία, τους διερμηνείς, τα εστιατόρια και τα ταξί. Κι αυτό γιατί αφενός οι όροι για τη διεξαγωγή των συνεδρίων είναι πολύ περιοριστικοί, αφετέρου οι διατάξεις δεν έχουν τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα που απαιτεί η οργάνωσή τους, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης στις 24 Μαΐου.

«Εδώ και 14 μήνες η δραστηριότητα έχει ανασταλεί. Έχει περάσει βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι στον διαδικτυακό κόσμο, όμως πρέπει να επιστρέψει και στις πόλεις. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ρύθμιση, η οποία όμως μιλάει για συνέδρια που θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι υβριδικά, δηλαδή να υπάρχει περιορισμένη φυσική παρουσία και το υπόλοιπο να διεξάγεται διαδικτυακά. Η φυσική παρουσία έχει ανώτατο όριο τα 50 άτομα ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα της αίθουσας, ακόμα δηλαδή κι αυτή είναι έκτασης 2.000 τετραγωνικών. Αυτό εκτιμούμε ότι είναι λάθος για δύο λόγους. Καταρχάς στα συνέδρια υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορεί να φροντίσει την τήρηση μέτρων πολύ ευκολότερα από άλλες δραστηριότητες που είναι ήδη ανοιχτές. Επίσης οι συμμετέχοντες είναι εγγεγραμμένοι και είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν ιχνηλατήσεις, εφόσον χρειαστεί. Το δεύτερο είναι ότι η συνεδριακή αγορά λειτουργεί με τελείως διαφορετικούς όρους από την υπόλοιπη τουριστική αγορά. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που μπορεί να λειτουργήσουν στην καθαρά τουριστική αγορά δεν ισχύουν για το συνέδριο, όπου ο χρόνος που απαιτείται είναι το εξάμηνο. Επιπλέον, τα πρωτόκολλα ισχύουν έως τις 24 Μαΐου, οπότε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να προγραμματιστεί κάτι ούτε για τον Σεπτέμβριο», εξήγησε στη Voria.gr η διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), Ελένη Σωτηρίου.

«Να μην ανακοπεί η πορεία»

Η Θεσσαλονίκη ως συνεδριακός προορισμός είχε ανοδική πορεία το 2019, η οποία θα συνεχιζόταν και το 2020, εάν δεν ερχόταν η πανδημία. Η αγωνία των φορέων του κλάδου είναι τουλάχιστον να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

«Είναι τρομακτικές οι απώλειες από το 2020 μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό η αγωνία μας είναι το μέλλον. Ο κλάδος θέλει να ξέρει πότε θα ανοίξει με ασφάλεια τη δραστηριότητά του με φυσική παρουσία, γιατί από τη φυσική παρουσία ζουν τα επαγγέλματα της πόλης που σχετίζονται με το συνέδριο. Η φυσική παρουσία, εξάλλου, είναι απαραίτητη για κάποιους κλάδους, για τη δικτύωση, τη γνωριμία και τη δυνατότητα να ξεκινήσεις νέες δουλειές με τους εταίρους που γνωρίζεις. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά πρέπει να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε και να μην έχουμε οπισθοχώρηση. Σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, που πέρασαν πολύ δύσκολα την πανδημία, υπάρχουν ρυθμίσεις τέτοιες ώστε τα συνέδρια να γίνουν πιο εύκολα. Ήδη στην Ισπανία έχουν γίνει συνέδρια με φυσική παρουσία 300 ατόμων με όλα τα πρωτόκολλα. Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθεί μέριμνα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς. Αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει και μας δημιουργεί ανησυχία. Γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι πιθανό, γιατί, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η βιωσιμότητα», τόνισε η κ. Σωτηρίου.

«Θα χαθούν θέσεις εργασίας»

Το πάγωμα του συνεδριακού τουρισμού πλήττει ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό και οι επιχειρήσεις, με πρώτα και καλύτερα τα ξενοδοχεία στηρίζονται στην ανάπτυξή του.

«Είναι χτύπημα για τα ξενοδοχεία της πόλης. Έχουμε πει ότι πρέπει να αλλάξει αυτό. Και όσο πιο γρήγορα αλλάξει, τόσο ταχύτερα θα έχουμε μία κανονικότητα και σε αυτό το κομμάτι. Είναι πάρα πολλές οι θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα που θα χαθούν, αν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση. Αυτές οι θέσεις θα χαθούν σε μία μέρα με το που θα κλείσουν οι επιχειρήσεις και μπορεί να κάνουν έναν χρόνο να αναπληρωθούν μέχρι να γίνουν νέες επενδύσεις», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο οποίος σημείωσε ότι οι είναι πάρα πολλά τα συνδεδεμένα επαγγέλματα και πολλαπλάσιες οι θέσεις εργασίες που κινδυνεύουν να χαθούν.

Ο κ. Μανδρίνος τόνισε ότι τα περιορισμένα πρωτόκολλα προς το παρόν δεν αφήνουν περιθώρια να γίνουν συνέδρια. «Φαντάζομαι ότι είναι τα πρώτα που επέτρεψαν οι λοιμωξιολόγοι, που δεν μπορούν να ξέρουν πώς γίνεται ένα συνέδριο. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα βελτιωθεί η κατάσταση. Εκτιμώ πως παίζει ρόλο το πώς θα είναι η κατάσταση και πότε σκοπεύουν να ανοίξουν τον συγκεκριμένο χώρο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που γίνεται με τους γάμους. Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου, γιατί ένα συνέδριο είναι πιο ασφαλές. Πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα, αλλά το θέμα είναι τι προτεραιότητες έχουν», κατέληξε ο πρόεδρος.