Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ (φωτο+vid)

Οι εργαζόμενοι κρατούν πανό που αναγράφει «Όχι στον αφανισμό της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας» και διεκδικούν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα τριών μηνών

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν επί της λεωφόρου Νίκης οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία από το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Σίνδο έως το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Σαλαμίνος. Από εκεί ξεκίνησαν πορεία με κατάληξη τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού, όπου εκπρόσωπου των εργαζομένων πραγματοποίησαν παρέμβαση στο τηλεοπτικό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η Βιομηχανία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, συνεπώς δεν μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς. Όπως δήλωσε ο Θόδωρος Αλιόγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, πριν από μερικές ημέρες ειδοποιήθηκαν ότι η ΔΕΗ θα σταματήσει την ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας.

Οι εργαζόμενοι κρατούν πανό που αναγράφει «όχι στον αφανισμό της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας» και σημαίες με το μήνυμα «SOS ΕΛΒΟ» και φωνάζουν συνθήματα. Διεκδικούν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα τριών μηνών και παράλληλα διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΛΒΟ.

«Η κίνησή μας είναι συμβολική. Πρώτα απ όλα θέλουμε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι, όπως έβγαλε το μαύρο από την ΕΡΤ και την άνοιξε κι αυτό ήταν το σωστό, το ίδιο πρέπει να κάνει και με την ΕΛΒΟ. Πρέπει να βγάλει το λουκέτο που έχει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και να την αφήσει να λειτουργήσει. Η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, οι λειτουργικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν μπορούν να πληρωθούν, παραγωγικά έχει απαξιωθεί, δεν υπάρχει επόμενη μέρα και τελευταίο και πιο σημαντικό, μας ειδοποίησαν ότι την άλλη βδομάδα η ΔΕΗ θα μας κόψει και το ρεύμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει όλα αυτά που μας έχει πει για το άνοιγμα της ΕΛΒΟ, θα πρέπει να εξετάσει όλα τα σχέδια συνεργασίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων με κρατικές υπηρεσίες (ΟΑΣΘ, ΕΚΑΒ κλπ)», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας, προσθέτοντας:

«Ζητάμε δουλειά και ζητάμε να σταματήσει η εκκαθάριση που έχει βάλει την ΕΛΒΟ σε θέση να μην μπορεί να συμμετέχει σε κανέναν διαγωνισμό. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα. Μαζί με εμάς είναι και οι συνταξιούχοι και θα πάμε ως το τέλος».

«Είμαστε τρεις μήνες απλήρωτοι, είμαστε 330 εργαζόμενοι. Είμαστε απλήρωτοι για τρίτη φορά. Οι περισσότεροι από 300 συνάδελφοι μας συνταξιούχοι είναι απλήρωτοι, τους οφείλονται οι αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ δεν θα σταματήσουν, εάν δεν δοθεί λύση είμαστε αποφασιμμενοι να κατέβουμε στην Αθήνα, στο υπουργείο με σκηνές, γιατί αν η κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο έτσι θα το κάνουμε και αυτό», τόνισε ο κ. Αλιόγκας.