Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές κατά του νόμου για τα ΑΕΙ (vid)

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν από την αρχή ήδη των κινητοποιήσεών τους το άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει για την πλήρη κατάργηση του νόμου για τα ΑΕΙ συνεχίζουν φοιτητές και φοιτήτριες, που διοργάνωσαν για ακόμη μία Πέμπτη συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με πανό, τρικάκια και συνθήματα, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, δηλώνοντας πως «ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη θα ανατραπεί στον δρόμο». Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν από την αρχή ήδη των κινητοποιήσεών τους το άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επικρίνοντας παράλληλα την κρατική διαχείριση της πανδημίας λέγοντας πως η κυβέρνηση ενεργεί με ταξικά κριτήρια.

«Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν» φώναζαν μεταξύ άλλων, εκφράζοντας ακόμη την αλληλεγγύη τους στους 47 συλληφθέντες του ΑΠΘ. Η πορεία κατέληξε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, με ορισμένους διαδηλωτές να πετούν πυροτεχνήματα.

Πριν από την πορεία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ την κινητοποίηση στήριξαν μαθητές και άτομα του ευρύτερου αναρχικού χώρου.

Σημειώνεται πως τα επίμαχα άρθρα του νόμου που έφεραν σφοδρές αντιδράσεις αφορούν στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια καθώς και στη διαγραφή των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν εχθές σε συμβολική κατάληψη του κινηματογράφου Ολύμπιον.