Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στροφή των καταναλωτών στις τοπικές αγορές έφερε η πανδημία

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από την αγοραστική κίνηση κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου για τις περιφερειακές αγορές της πόλης

Ψήφο εμπιστοσύνης στις τοπικές αγορές έδειξαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Οι περιορισμοί που εξακολουθούν να ισχύουν και κυρίως το περιθώριο των δύο ωρών από την αποστολή του SMS που δίνεται για να ολοκληρώσει κάποιος τα ψώνια του, η συνειδητή αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν κυρίως έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης έστρεψαν το καταναλωτικό κοινό της πόλης στις αγορές των περιφερειακών δήμων της πόλης, που κινήθηκαν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς για τα δεδομένα της εποχής.

«Η κίνηση είναι μέτρια προς καλή και σίγουρα έχει έναν καλό ρυθμό. Προφανώς και είχαν συσσωρευτεί οι ανάγκες των καταναλωτών, οπότε υπάρχει δραστηριότητα στα καταστήματα που άνοιξαν σε μία περίοδο κατά την οποία ο εμπορικός κόσμος είχε εξαντλήσει τα οικονομικά και ψυχολογικά του αποθέματα», ανέφερε στη Voria.gr ο Κώστας Βασιλειάδης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, ο οποίος αριθμεί και τα περισσότερα μέλη στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, με συνολικά 3.500 καταστήματα.

Ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε πως τη στροφή στις τοπικές αγορές επιβεβαιώνει και μία αξιόπιστη έρευνα από τις πιστωτικές κάρτες Visa, όπου διαπιστώνεται μεγάλη πτώση στις κεντρικές αγορές των αστικών κέντρων, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα μεγάλη δυναμική στις συνοικίες. «Στις συνοικίες, εξάλλου, μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα η κατάσταση. Και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, όπως και οι καταναλωτές, για να μην έχουμε πάλι δυσάρεστες εκπλήξεις», τόνισε.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Καλαμαριά, όπου λειτουργούν 2.500 καταστήματα, εκ των οποίων τα 1.200 λιανικού εμπορίου. «Η αγοραστική κίνηση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπάρχει μία τάση προς τις τοπικές αγορές, γιατί ο κόσμος βλέπει τι γίνεται έξω από τα μεγάλα καταστήματα και νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Άλλωστε, ειδικά στην Καλαμαριά υπάρχει μεγάλη και πλήρης αγορά, όπου ο καθένας μπορεί να βρει ό,τι θέλει. Καταφέραμε να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να βρει τα ίδια προϊόντα αν όχι φθηνότερα στην ίδια τιμή και θα εξυπηρετηθεί καλύτερα. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε το καλύτερο, ενώ και οι πελάτες συμμορφώνονται στα μέτρα», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καλαμαριάς «Ερμής», Δημήτρης Μηλιάδης.

Η κίνηση στις συνοικιακές αγορές

Σε ικανοποιητικούς ρυθμούς κινήθηκαν και οι μικρές συνοικιακές αγορές της Θεσσαλονίκης. «Τις πρώτες μέρες ήταν ανέλπιστα καλά, προφανώς λόγω της κακοκαιρίας και μετά μπήκαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Ειδικά ένδυση, υπόδηση, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής δούλεψαν καλά», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ένωσης εμπόρων καταστηματαρχών Θέρμη, Στάθης Πιστέλας, ο οποίος επισήμανε ότι η τοπική αγορά δούλεψε καλά και με το click away, καθώς στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης υπήρχαν μεγάλες ουρές. «Οι τοπικές αγορές βασίζονται στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ πελατών και καταστηματαρχών. Δεν είναι απρόσωπες, όπως στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Η δική μας αγορά είναι πιο ιδιαίτερη γιατί λειτουργεί ως open mall κι έχει ο καθένας πρόσβαση σε όλα τα μαγαζιά, ενώ υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ με δωρεάν στάθμευση για μία ώρα. Επειδή διανύουμε τις τελευταίες μέρες του μήνα, το χρήμα έχει στερέψει. Οπότε περιμένουμε να πληρωθεί ο κόσμος για να πέσει χρήμα στην αγορά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης που έχει 360 μέλη και περισσότερα από 100 εμπορικά καταστήματα.

Στη μεγαλύτερη ασφάλεια που αισθάνεται ο κόσμος απέδωσε τη στροφή στις τοπικές αγορές ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Σαράντης Θεοδοσιάδης, στα όρια του οποίου λειτουργούν 1.500 καταστήματα εκ των οποίων περίπου 1.000 εμπορικά. «Φαίνεται ότι κόσμος τις προτιμάει λίγο περισσότερο από τις κεντρικές. Κι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε, ότι είναι ξεκάθαρα πιο ασφαλείς από το κέντρο», δήλωσε στη Voria.gr. Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της αγοράς τη χαρακτήρισε διστακτική. «Είχαμε ενδιαφέρον για κάποιες συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων, κυρίως για ρούχα. Επιπλέον, τα περισσότερα καταστήματα έχουν ανοίξει με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν προκαλέσει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλη περίοδο. Όμως ο κόσμος είναι μαζεμένος, γιατί δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μεγάλη ώθηση στην αγορά της πόλης, που αριθμεί περί τα 200 μέλη θα δώσει το άνοιγμα της εστίασης.