Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Sugar, ένα λαγωνικό για τις δύσκολες υποθέσεις της ΕΛΑΣ

H Sugar, το θηλυκό Μαλινουά της Θεσσαλονίκης, είναι ένας από τους σκύλους που βοηθούν στις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό ατόμων.

Εντοπίζει άτομα που έχουν χαθεί, πτώματα σε δύσβατες περιοχές, αλλά και κρυμμένους... φυγάδες με την όσφρησή της.

Ο λόγος για τη Sugar, τη σχεδόν 8χρονη σκυλίτσα ράτσας Μαλινουά (Βελγικό Ποιμενικό), η οποία υπηρετεί καθημερινά ως αστυνομικός σκύλος περιπολίας στο Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η Sugar καλείται να κάνει περιπολίες σε καίρια σημεία της πόλης, στο αεροδρόμιο και στα διόδια, ενώ είναι εκπαιδευμένη να εντοπίζει ανθρώπους σε δύσβατες ορεινές και αγροτικές περιοχές.

«Ο σκύλος μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε κατά πολύ την ακτίνα των ερευνών μας και να τις εκτελούμε σε πιο σύντομο χρόνο», δηλώνει στη Voria.gr, ο χειριστής της Sugar και πιστοποιημένος εκπαιδευτής στον οργανισμό Frontex, Αρχιφύλακας Γιώργος Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία ως χειριστής αστυνομικών σκύλων από το 2010, ενώ με τη Sugar είναι μαζί από το 2013.

«Είναι πολύ χαρακτηριστικό το ότι ο σκύλος μέχει μαζί με τον χειριστή στο σπίτι, περνάμε 24 ώρες μαζί, περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο», τονίζει, εξηγώντας ότι είναι πολύ χρήσιμο, καθώς για να δουλέψει κάποιος με έναν σκύλο είναι κρίσιμο να έχει χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλεια μαζί του, μία σχέση η οποία καθημερινά ενδυναμώνεται με τη συμβίωση.



«Ναι μεν ο σκύλος κερδίζει καλύτερη απόδοση στη δουλειά, αλλά ο άνθρωπος κερδίζει τον καλύτερο σύντροφό του. Η Sugar για εμένα είναι ο καλύτερος συνεργάτης που είχα», αναφέρει.

Μάλιστα, σε ερώτηση της Voria.gr για μία ξεχωριστή εμπειρία με τον τετράποδο συνεργάτη του, ο κ. Μανιάτης αναφέρει ότι σε τριήμερη επιχείρηση σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας για εντοπισμό αγνοούμενου κυνηγού, η συμβολή της Sugar ήταν καταλυτική, καθώς βοήθησε στην εύρεσή του πτώματος του. Μάλιστα, όπως τόνισε, η εμπειρία ήταν συγκλονιστική, καθώς στο μέρος όπου βρέθηκε ο κυνηγός ήταν και ο σκύλος του, ο οποίος είχε παραμείνει μαζί του για τρεις ολόκληρες ημέρες χωρίς νερό η φαγητό, έως ότου τον εντοπίσουν οι αστυνομικοί.

Μάλιστα, η Sugar έκανε μία... μίνι επίδειξη στη Voria.gr για τη διαδικασία επιχείρησης εντοπισμού ενός αντικειμένου:



Εικοσιπέντε σκύλοι στη Θεσσαλονίκη αλωνίζουν την πόλη καθημερινά

Μέχρι στιγμής, στο Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος υπηρετούν δεκάδες σκύλοι τριών ειδικοτήτων: 1)Ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, 2) Εντοπισμού ναρκωτικών ουσιών και 3) Περιπολίας-Ανίχνευσης ατόμων - Σύλληψης δραστών.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί σκύλοι, οι οποίοι είναι 25 στον αριθμό, επί καθημερινής βάσεως συμβάλλουν σε δεκάδες έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς πραγματοποιούν τουλάχιστον δύο έρευνες στα κρατητήρια για εντοπισμό ναρκωτικών, τουλάχιστον 30 έρευνες σε διάφορα σημεία της πόλης για εκρηκτικά και τουλάχιστον δύο περιπολίες.

«Η δράση των αστυνομικών σκύλων και τον συνοδών τους είναι βοηθητική. Συνδράμουμε σε οποιαδήποτε έρευνα μας ζητήσουν οι άλλες υπηρεσίες της Βόρεια Ελλάδας», τονίζει ο Διοικητής Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, Αστυνόμος Β', Βασίλης Οικονόμου.

«Έχουμε αρκετούς αστυνομικούς σκύλους και των τριών ειδικοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουνε άμεσα σε όλα τα περιστατικά που γίνονται», προσθέτει.

Ύστερα από εκπαίδευση, η οποία διαρκεί από τρεις έως πέντε μήνες στην Αθήνα, οι αστυνομικοί σκύλοι της Θεσσαλονίκης μπορούν να... ξετρυπώσουν ναρκωτικές ουσίες από δύσκολα σημεία, να μυρίσουν εκρηκτικά στα πιο καλά κρυμμένα σημεία, αλλά και να εντοπίσουν αγνοούμενους ή φυγάδες.

Σημειώνεται ότι κατά την εκπαίδευση του σκύλου, εξερευνώνται τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και οι ικανότητες του κάθε σκύλου ξεχωριστά και στη συνέχεια εκπαιδεύεται στον τομέα που αποδίδει περισσότερο, ανεξάρτητα απο τη ράτσα του.



«Η αρχική εκπαίδευση των σκύλων πραγματοποιείται στην Αθήνα, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχουμε αρχίσει να πραγματοποιούμε και εκπαιδεύσεις για εκρηκτικά και στη Βέροια, όπου βρίσκεται η σχολή μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος», εξηγεί ο κ. Οικονομόμου.