Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 500 ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποδεκατισμένα τα νοσοκομεία της πόλης στη δύσκολη μάχη - Συνολικά 500 γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού

Αποδεκατισμένα λειτουργούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που μετρούν μέχρι στιγμής 700 κρούσματα κορωνοϊού σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να μην έχει κοπάσει και με μικρή μόνο μείωση των εισαγωγών, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown εδώ και περίπου πέντε εβδομάδες, τα νοσοκομεία καλούνται να διαχειριστούν τα κρούσματα κορωνοϊού με σημαντικές απώλειες στο προσωπικό τους.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα όλα τα νοσοκομεία της πόλης, τα κρούσματα σε εργαζόμενους έχουν φτάσει τα 700, εκ των οποίων οι 500 είναι ενεργά κρούσματα και βρίσκονται σήμερα σε αναρρωτική άδεια, στερώντας από το δημόσιο σύστημα υγείας πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. «Ειδικά οι κλινικές COVID είναι αποδεκατισμένες. Για παράδειγμα, η μία κλινική του Ιπποκράτειου έχει 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Οι επτά νοσούν, δύο είναι προϊστάμενοι και έχουν απομείνει έντεκα άτομα να κάνουν βάρδια για 35 με 40 ασθενείς χωρίς ούτε ένα ρεπό την εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, τα κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό έχουν φτάσει τα 1.000 σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με αρκετούς από τους ασθενείς να νοσηλεύονται. Στη Βόρεια Ελλάδα, εξάλλου, συνολικά επτά άτομα είναι διασωληνωμένα, εκ των οποίων τρία στη Θεσσαλονίκη (μία νοσηλεύτρια από το ΑΧΕΠΑ, ένας νοσηλευτής από το Παπαγεωργίου και μία φυσικοθεραπεύτρια που έχει διακομιστεί στο 424 από την Έδεσσα), τρία στην Καβάλα και ένα στη Δράμα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Γιαννάκος επισήμανε ότι πλέον ο κλάδος μετρά πέντε θύματα από την αρχή της πανδημίας, καθώς τέσσερις εργαζόμενοι έχουν χάσει το τελευταίο διάστημα τη ζωή τους, μία στο ΑΧΕΠΑ, δύο στη Δράμα και μία στον θεραπευτήριο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ ένας παρασκευαστής από το νοσοκομείο Καστοριάς στο πρώτο κύμα.

«Γονάτισαν τα νοσοκομεία»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν πλέον γονατίσει. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αναμονές των περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία, όπου μπορεί άνθρωποι με βήχα και πυρετό να περιμένουν έως και 12 ώρες να εξυπηρετηθούν, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές, είτε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Επίσης, γιατροί μας μετέφεραν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ, καθώς οι αυτοσχέδιες μονάδες που δημιουργήθηκαν, για παράδειγμα σε χειρουργεία, δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές, ούτε διαθέτουν εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό», ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο ιός έφυγε από τους δρόμους και τα μαγαζιά και πήγε στις οικογένειες, το οποίο σημαίνει ότι το lockdown δεν βοηθάει πλέον όσο βοηθούσε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Αυτό που λέγαμε ότι το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του έχει αποδειχτεί στην πράξη. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι το σύστημα αντέχει, όταν έχουμε τόσους νεκρούς. Είναι σαν να λέμε ότι η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο κλάδος διεκδικεί την ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και δώρο Χριστουγέννων όχι μόνο σε αυτούς που εργάζονται σε ΜΕΘ αλλά σε όλους, δεδομένου ότι όλοι οι εργαζόμενοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στα περιστατικά κορωνοϊού.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ