Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποκαλύπτονται τα αρχαιολογικά ευρήματα της Θέρμης (φωτο)

Διαχρονικές έρευνες σε Θέρμη, Βασιλικά, Σουρωτή, Αγία Παρασκευή, Περιστερά και Μίκρα έφεραν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο φως.

Τον πολιτισμό και την ιστορία του δήμου Θέρμης, έτσι όπως τεκμηριώνονται από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη παρουσίασαν χθες οι επιστήμονες που ερευνούν εδώ και χρόνια την περιοχή σε ημερίδα με τίτλο «Θέρμη η εν τω Θερμαίω κόλπω οικημένη».

Δεκατέσσερις αρχαιολόγοι μίλησαν για τις διαχρονικές έρευνές τους στη Θέρμη, τα Βασιλικά, την Αγία Παρασκευή, τη Σουρωτή, την Περιστερά αλλά και στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Μίκρας στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον δήμο Θέρμης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

«Τα ευρήματα που έρχονται στο φως, ανεξάρτητα από την αξία τους, ανεξάρτητα από το πόσο εντυπωσιακά ή πόσο ταπεινά είναι, αποτελούν τους συνδέσμους μας με το παρελθόν. Γι’ αυτό οι υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία τα στελέχη των αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι ανεκτίμητες. Μέσω αυτής της χειροπιαστής σύνδεσης με την ιστορία μας μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας αλλά και να ενισχύσουμε την εθνική ιστορική μας συνείδηση» δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος χαιρετίζοντας την έναρξη της εκδήλωσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τα στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για την καλή συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ευχήθηκε η χτεσινή ημερίδα να αποτελέσει την αρχή μίας ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Θέρμης και την Εφορεία, πέρα από την υποστήριξη των αρχαιολογικών εργασιών θα εκτείνεται και στη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων αυτογνωσίας και πολιτισμού.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση της κοιλάδας του Ανθεμούντα και της περιοχής της Θέρμης κατά την προϊστορική εποχή. Στη Θέρμη και στα Βασιλικά πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα της νεολιθικής εποχής, καθώς και της εποχής του Χαλκού



Η ιστορική και προχριστιανική περίοδος παρουσιάστηκε σε ανασκαφές της εποχής του σιδήρου, της αρχαϊκής περιόδου και της κλασικής – ελληνιστικής που εντοπίζονται σε περιοχές της Θέρμης, της Αγίας Παρασκευής και της Σουρωτής.

Η παρουσίαση αυτής της περιόδου έκλεισε με την έκθεση σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων από την περιοχή της Μίκρας, όπου εντοπίζονται οικισμοί, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην συνοίκηση της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.



Η βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδος καλύφθηκαν από μία άλλη σειρά ανακοινώσεων, όπου παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην περιοχή της Θέρμης και των Βασιλικών, αλλά και παρουσιάσεις σχετικές με την εκκλησιαστική και κοσμική αρχιτεκτονική της νεότερης περιόδου σε όλον Δήμο μέσω αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων. Τέλος, παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά στην εικονική παρουσίαση των μη ορατών αρχαιοτήτων της περιοχής της Θέρμης και αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΦΑΠΕΘ και το ΑΠΘ.