Skip to main content

Πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη: Τα έξι δύσκολα σημεία που προβληματίζουν την Πολιτική Προστασία

Κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων θα προτείνεται ακόμα και να κλείνει η Αγίων Πάντων - Το πρόβλημα στην Περραιβού, ως απόληξη του Σέιχ Σου

Έξι είναι τα δύσκολα σημεία στη Θεσσαλονίκη που προβληματίζουν την Πολιτική Προστασία του κεντρικού δήμου σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Μωυσίδη, πρόκειται για την περιοχή των Αγίων Πάντων, την οδό Κουντουριώτου, την πλατεία Δικαστηρίων, την πλατεία Δημοκρατίας, την πλατεία Λευκού Πυργού και την Ευαγγελίστρια, στις οποίες προκαλούνται και τα περισσότερα προβλήματα σε περίπτωση πλημμύρας. «Εκεί συσσωρεύεται ο κύριος όγκος των υδάτων», σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μωϋσίδης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα προτείνεται κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων ακόμα και να κλείνει η Αγίων Πάντων στο τμήμα της στο ύψος της γέφυρας, προκειμένου όπως ανέφερε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Σε όλα αυτά τα σημεία της πόλης, όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος, κάθε φορά που υπάρχει προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκεται σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία ενώ από πλευρά της η Δημοτική Αστυνομία θα έχει περιπολικά.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου επισήμανε και ο ίδιος την ετοιμότητα της ΕΛΑΣ να συνδράμει όπου χρειαστεί, όπως και γίνεται πάντα ώστε να διευκολύνει το έργο κυρίως της Πυροσβεστικής.

Αναφερόμενος στο θέμα των φρεατίων, ο κ. Μωυσίδης είπε ότι «η Θεσσαλονίκη απορροφά τον κύριο όγκο νερού που έρχεται από το περιαστικό δάσος και τα φερτά αντικείμενα». Εξήγησε ότι οι σωληνώσεις που υπάρχουν στα ήδη φρεάτια είναι ανεπαρκείς, δεν φτάνουν. «Σε κάποια σημεία θα πρέπει να γίνουν έργα για να ανοίξουν οι σωληνώσεις και να μπορεί το νερό να διοχετεύεται πιο εύκολα στη θάλασσα», υπογράμμισε.

Στο μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο του Σεπτεμβρίου χρειάστηκε οι εργάτες του δήμου ακόμα και με τα χέρια να καθαρίσουν τα φρεάτια στην οδό Κουντουριώτου και να φύγουν τα νερά, σύμφωνα με τον κ. Μωϋσίδη.

Το θέμα των φρεατίων επισήμανε και ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης σημειώνοντας πως πρέπει να καθαρίζονται από τα ορύγματα μετά από έργα που γίνονται από διάφορες εταιρείες. «Τα φερτά υλικά πηγαίνουν πάνω στις σχάρες και στομώνουν τα δίκτυα των ομβρύων, αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.

Για τον καθαρισμό των φρεατίων πάντως η ΕΥΑΘ επισήμανε ότι είναι αρμόδια για τη συντήρηση αυτών που είναι στο παντορροϊκό δίκτυο, ωστόσο καθαρίζονται και αυτά του δικτύου των ομβρίων.

Το περιαστικό δάσος είναι αντιπλημμυρικά πλήρως θωρακισμένο, επισήμανε από την πλευρά της προϊσταμένη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, Τατιάνα Καλαϊτζή, σημειώνοντας πως έχει πάνω από 180 φράγματα. «Σε μια μεγάλη βροχή αν πάτε στο δάσος δεν θα δείτε ρέματα, χειμαρρικότητα. Το πρόβλημα είναι στον δρόμο της Περραιβού, που είναι καθαρά τεχνικό το κομμάτι, και τον δρόμο του Φιλιππείου προς την άσφαλτο», τόνισε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία, αφού άσκησε κριτική στη διοίκηση του δήμου, τόνισε ότι μέχρι στιγμής όλοι οι φορείς δεν έχουν δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, όχι την ώρα της κρίσης αλλά την περίοδο του συντονισμού.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δασαρχείου, εκπρόσωποι δήμων και εθελοντές.