Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα μηνύματα των πολιτικών για τα 200 χρόνια από το 1821

Με περιορισμένο χρόνο Μήνυμα ενότητας και εθνικής υπερηφάνειας έστειλαν στις δηλώσεις οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών της πόλης

Με λαμπρότητα, αλλά με περιορισμένο κόσμο, όπως επιβάλλουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τελέστηκε σήμερα στο ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας η δοξολογία για την 25η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Η τελετή για τον εορτασμό της διπλής γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής παλιγγενεσίας τελέστηκε στον αύλειο χώρο του ναού, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς της νόσου, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, βουλευτών και εκπροσώπων των αρχών της πόλης.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος τόνισε ότι το 1821 εμπνέει όλον τον κόσμο, καλώντας σε ενότητα για να χτίσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα του 2030 (δείτε αναλυτικά εδώ)

Μήνυμα ενότητας και εθνικής υπερηφάνειας έστειλαν στις δηλώσεις και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών της πόλης.

"Σήμερα επενδύουμε στην συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τα δίκαια και τα δικαιώματα μας στη γη και στις θάλασσές μας, ανοί και έτοιμοι να σηκώσουμε πιο ψηλά την πατρίδα μας. Και βεβαίως είμαστε εδώ για να κάνουμε ακόμα καλύτερες τις ημέρες που έρχονται για εμάς και τα παιδιά μας", δήλωσε ο υφπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνοας Ζέρβας νέφερε πως σήμερα η γαλανόλευκη σημαία κυματίζει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, μέχρι και στην Google στο διαδίκτυο, γεγονός που, όπως είπε, είναι η μεγαλύτερη τιμή σε όλους αυτούς που 200 χρόνια πριν ύψωσαν τα λάβαρα της ελευθερίας. "Η θέληση αυτών των ανθρώπων από τον Δούναβη μέχρι την Ρούμελη και τον Μοριά που ύψωσαν το ανάστημά τους στον Τούρκο κατακτητή, πρέπει να μας δίνει δύναμη ακριβώς στον αγώνα απέναντι σε κάθε πρόβλημα", σημείωσε.

"Είναι η μέρα που όχι μόνο θυμόμαστε και τιμούμε, αλλά αναστοχαζομαστε για την επόμενη ημέρα. Στον αγώνα για την ελευθερία, τη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και μιας κοινωνίας που θα εμφορείται από δικαιοσύνη, σε αυτόν τον αγώνα όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να δώσουμε το παρόν και αυτό θα πράξουμε", δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Βούλα Πατουλίδου παρέθεσε τα λόγια του Κολοκοτρώνη "στην αρχή μας έλεγαν τρελούς και μετά μας έλεγαν τολμηρούς" και πρόσθεσε, κάνοντας αναγωγή στην σημερινή πραγματικότητα, ότι" όσο μικρός και αν είσαι, αν εσύ δεν φοβάσαι, τότε σίγουρα το δίκιο σου θα το βρεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο νόημα των 200 χρόνων και όσο πιο γρήγορα το εμπεδώσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από τις δυσκολίες που έχουμε και στο σήμερα".

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ανέφερε: "200 χρόνια γεμάτα μηνύματα, 200 χρόνια που μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ενωμένοι όλοι μαζί με εθνική αυτοπεποίθηση να πάμε μπροστά".

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες για τη διπλή γιορτή του έθνους και της Ορθοδοξίας ευχήθηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας και τόνισε ότι "με εθνική αυτοπεποίθηση και ενότητα θα φτάσουμε στην ελευθερία από την σύγχρονη σκλαβιά της πανδημίας".